Zemlje G20 ulažu pet biliona dolara za spas svetske ekonomije

© AP PhotoPredsednik Evropskog saveta Šarl Mišel tokom video-konferencije sa liderima zemalja-članica G20
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel tokom video-konferencije sa liderima zemalja-članica G20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja-članica G20 usvojili su dokument nakon samita o virusu korona, u kojem se navodi da će G20 uložiti pet biliona dolara u svetsku ekonomiju za prevazilaženje finansijskih posledica pandemije virusa.

U završnom dokumentu navodi se da će ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja G20 razviti akcioni plan za borbu protiv posledica virusa korona.

Zemlje G20 obećale su da će preduzeti kolektivne mere za podršku svetske ekonomije. U završnoj izjavi usvojenoj nakon sastanka navodi se i da će se za Svetsku zdravstvenu organizaciju izdvojiti sredstva za borbu protiv virusa korona. Države-članice G20 takođe su pozvale i druge zemlje  i međunarodne organizacije da učine to isto.

„Takođe se obavezujemo da ćemo dobrovoljno izdvojiti sredstva za Fond za reagovanje SZO na KOVID-19, fond Koalicije za spremnost za epidemije i organizaciju 'Gavi', Savezu za vakcine. Pozivamo sve zemlje, međunarodne organizacije, privatni sektor, dobrotvorne organizacije i privatna lica da doprinesu ovim naporima“, ističe se u dokumentu.

Zemlje G20 uložiće pet biliona dolara u svetsku ekonomiju za prevazilaženje finansijskih posledica pandemije virusa korona, ističe se u zajedničkoj izjavi.

G20 je, takođe, spremna da učini sve što je potrebno za prevazilaženje ove pandemije, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Svetskom bankom, Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama“, navodi se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi se naglašava da su zemlje „odlučne da ne žale nikakve napore“ kako bi se zaštitili životi, sačuvala radna mesta i prihodi ljudi, pružila pomoć svim zemljama kojima je potrebna podrška.

„Obavezujemo se da ćemo učiniti sve moguće i iskoristiti sva dostupna politička sredstva kako bismo minimalizovali ekonomske i socijalne gubitke zbog epidemije, obnoviti globalni rast, očuvati stabilnost na tržištu i pojačati sposobnost ka obnavljanju“, dodaje se u izjavi

Snaga i obim zajedničkog finansijskog odgovora na efekte pandemije postaviće svetsku ekonomiju na noge, ističe se u dokumentu.

Danas je održan prvi u istoriji virtuelni samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) posvećen merama borbe protiv pandemije koronavirusa. On je podrazumevao da lideri svih 20 zemalja učestvuju u onlajn konferenciji iz svojih kancelarija uz simultane prevodioce.

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je u samitu iz svoje kancelarije u rezidenciji u predgrađu Moskve. Sam razgovor lidera bio je zatvoren za javnost.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju novog virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema najnovijim podacima u sveta je zaraženo više od 490 hiljada ljudi, od kojih je više od 22 hiljade umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala