Javni servis Crne Gore odbio zahtev Mitropolije za prenos bogosluženja

© Sputnik / Nebojša PopovićNarod brani krstionicu
Narod brani krstionicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Javni servis odbio je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke i mileševske da preko tv ekrana prenosi bogosluženja radi duhovnog ukrjepljenja vernika u periodu Vaskršnjeg posta dok traje mera Vlade da se verski obredi mogu obavljati isljučivo bez prisustva građana, saopštila je Mitropolija Crnogorsko-primorska.

U odgovoru na zahtev Mitropolije Božidar Šundić, generalni direktor RTCG, ističe da Javni servis „u ovom trenutku nema produkcione ni kadrovske kapacitete, da mimo informativnog programa, realizuje i proizvodi dodatne programske sadržaje”.

Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, pre tri dana, 23. marta, postupajući po merama Vlade koja je ocenila da verski skupovi u ovom trenutku predstavljaju „najveći epidemiološki rizik“, svoja bogosluženja vrše bez prisustva vernog naroda.

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je i tu odluku Vlade, kao i sve pređašnje, ispoštovala, iako je stava da su takve odluke, kao i način na koji se donose, makar bile i privremenog karaktera, štetne jer su jednostrane, donete bez konsultacija sa Crkvom“, navodi Mitropolija.

„'Smatrali smo i smatramo da se jedinstvo i poverenje koje nam je danas najpotrebnije, ne stiču pretnjama i demonstracijom sile, nego spremnošću da se čujemo i razumemo. Nažalost, i ovog puta je to izostalo', konstatovano je tada u saopštenju kojim je Mitropolija sa drugim eparhijama u Crnoj Gori, primila k znanju meru kojom se vernicima zabranjuje da prisustvuju bogosluženjima“, navodi se u saopštenju.

Mitropolija podseća da se obratila Javnom servisu, ali i Nacionalnom koordinacionom telu, Vladi i Skupštini Crne Gore da posreduju prema RTCG, kako bi se „odvojio prostor i vreme njenog programa, da duhovnu i moralnu žeđ za liturgijskim sadržajem iz crnogorskih crkava i manastira, verujući ljudi utole prateći bogosluženja putem televizijskih ekrana”.

„Verujemo da bi ove molitve, i na ovakav način prenešene, obodrile duh naroda i donekle nadomestile njegovu potrebu za duhovnim zdravljem. U suprotnom, ostavlja se prostor za opravdanu sumnju da Vlada i ovu situaciju koristi da preko svojih odluka i sebi bliskih medija nastavi sa ponižavanjem i satanizovanjem Crkve i pravoslavnih vernika optužujući ih do juče za rušenje države a danas za glavnog krivca za širenje virusa, prenebregavajući činjenicu da se ova zaraza u gradu Vuhanu većinski ateističke Kine i severu većinski katoličke Italije svakako nije širila pričešćivanjem u pravoslavnim hramovima”, stoji u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke i mileševske od 23. marta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala