I Amerika sita i Kurti na broju

© AFP 2023 / ARMEND NIMANISkupština nepriznate republike Kosovo
Skupština nepriznate republike Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je uspela da skine Aljbina Kurtija sa vlasti, Kurti nastavlja tehnički da vlada, a ne mora da donosi krupne odluke - da započinje pregovore, ukida takse, uvodi vanredno stanje, Isa Mustafa i Hašim Tači su izgurali svoje... Kao da su u Prištini u jednom danu svi pobedili – Amerika sita, Kurti na broju.

Poslanici kosovske skupštine sa 82 glasa za izglasali su nepoverenje vladi koju je vodio Kurti, 32 poslanika bilo je protiv i jedan je uzdržan. U sali je bilo 117 poslanika.

Kakav scenario sada može da se očekuje, da li su realniji izbori ili nova vlada, koliko se još odlaže ukidanje taksi i pregovori sa Beogradom… Mnogo je otvorenih pitanja, a i Kosovom se širi koronavirus.

Amerika pobedila, Kurti nije izgubio

Analitičar dr Jelena Vukoičić smatra, ipak, da među Albancima ne vidi pobednika u svemu što se izdešavalo:

“Jedino Amerika može da budu pobednik jer je apsurdno da se razmišlja da na Kosovu može bilo šta da se desi, a da to ne bude voljom Vašingtona. Oni su na kraju Kosovo kao takvo i stvorili i oni tamo imaju glavnu reč. To da Kurti može da bude iznad njih je smešno,“ veruje Vukoičić.

Iluzija je da neko od kosovskih političara može da deluju kako hoće, to jest bez američkog blagoslova. Kurti može da se ponaša kao da ima takvu želju ali to je daleko od realnosti.

Naša sagovornica ne misli da su izbori sada rešenje zbog korona krize u svetu.

„Situacija u Prištini je vrlo konfuzna i mislim da niko ne može da pretpostavi kako će se sve odvijati i u kom pravcu. Činjenica je, kad nema vlade, a samim tim ni odgovornosti, situacija na trenu je manje stabilna i bezbedna. Trenutno deluje da će stanje postati napetije nego pre rušenja Kurtije vlade jer je politička scena  u nekoj vrsti vanrednog stanja što može da stvori manje incidente,“ napominje ona.

Kurti, jednostavno, nije poslušao Ameriku i moćne zemlje sveta, i sasvim je moguće da Kosovo umesto izbora za dve nedelje ima novu vladu koju će voditi Demokratski savez Kosova, ocena je u kosovskim medijima.

I politikolog sa Kosova Stefan Filipović veruje da postoji mogućnost da se mandat dodeli Isi Mustafi, kako bi se izbegli izbori. To bi, dodaje on, morao da odluči Ustavni sud Kosova, pa da se sve izglasa u Skupštini gde bi mogao da nastane problem.

Tehnička vlada godinu dana?

„Vljosa Osmani iz DSK je bila protiv smene Kurtija. Ona vuče više od sto hiljada glasova samo na svoje ime i moguće je da je deo DSK sledi u Skupštini, što znači da predlog da Mustafa bude novi premijer možda ne bi tako lako prošao“ kaže Filipović.

Postoji i mogućnost da Tači ponovo ponudi mandat „Samoopredeljenju“ što proizilazi iz Ustava Kosova. To bi značilo da, ukoliko Kurti opet obezbedi većinu, to jest, 61 poslanika od 120 mogao bi ponovo da formira vladu. A s obzirom na stav Vljose Osmani, dodaje naš sagovornik sve je moguće.

„Cela ova procedura nije vremenski ograničena. Ukoliko se ne desi da Kurti ponovo formira vladu, postoji mogućnost da se napravi koalicija od drugih stranaka. Ukoliko bi to sve propalo, onda ostaje raspisivanje opštih vanrednih izbora“ dodaje Filipović.

Za sada, nema objektivnih uslova za nove izbore zbog pande-mije korona-virusa i tehnička vlada Aljbina Kurtija mogla bi da funkcioniše još najmanje godinu dana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala