Episkop valjevski Milutin i još dvojica sveštenika zaraženi virusom korona

© Foto : eparhijavaljevska.rsEpiskop valjevski Milutin
Episkop valjevski Milutin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eparhija valjevska saopštila je da je kod Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Milutina, kao i još dvojice sveštenoslužitelja te eparhije, potvrđeno prisustvo virusa korona.

Oni se trenutno nalaze u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu.

„Episkop Milutin je koronavirus zadobio tako što je kao vredni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola veka služi Bogu i rodu“, kaže se u saopštenju Eparhije valjevske.

Eparhija valjevska navodi i da su se pojavile neistinite i zlonamerne tvrdnje o uzroku pojave virusa korona u gradu Valjevu, koje na, kako ocenjuju, najsramniji način povezuju i samog Episkopa sa tom činjenicom.

Iz Eparhije valjevske odbacuju navode da je jedan od uzroka pojave virusa korona u Valjevu „skorašnja poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj”.

Ističe se da nikakva delegacija, nikakvi sveštenici, nijedan vernik ili bilo koja osoba iz Italije ili bilo kog drugog kriznog područja na svetu nije u poslednje vreme bila u poseti Eparhiji valjevskoj.

„Episkop Milutin, kao i svi sveštenici Eparhije valjevske, u poslednjih nekoliko meseci nisu putovali ni u jedno krizno područje na svetu koje je zaraženo koronavirusom“, kaže se u saopštenju.

Sve aktivnosti koje je, kao Arhipastir svoje eparhije, episkop Milutin vršio, služeći i vršeći kanonske posete u Eparhiji, vezane su isključivo za period pre bilo kakvih mera koje je donela Vlada Srbije, a odnose se na ograničeno kretanje, odnosno u isto vreme kada su na primer, gradski oci bili veoma aktivni u predizbornoj kampanji, pre pojave bilo kakvih simptoma bolesti, dodaje se u saopštenju.

Patrijarh srpski Irinej na proslavi Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09.01.2020. - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej naložio sveštenstvu: Poštujte mere Vlade
„Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primer svim sveštenicima i vernicima“, poručuju iz eparhije.

Kako se navodi, episkop Milutin je prvi u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi doneo odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spreči širenje zaraze.

Eparhija valjevska najavljuje i podnošenje krivičnih prijava ukoliko se nastavi „medijska hajka protiv Eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala