Da se i u Podgorici ne zavijore kineske i ruske zastave

Pratite nas
Posle iskustva u Italiji gde su građani zamenjivali zastave EU kineskim i ruskim, Brisel je odlučio da za Crnu Goru izdvoji značajnu sumu za ublažavanje posljedica širenja koronavirusa.

Analitičar Boško Vukićević slaže se da je obećana pomoć EU svakako dobrodošla i dragocjena, ali podsjeća da je u slučaju Italije i Španije EU reagovala sa zakašnjenjem, dok je s druge strane brzo i efikasno u te zemlje stigla pomoć Kine, a u Italiju i iz Rusije, gde su čak neki zastave EU počeli da zamjenjuju kineskim i ruskim.

Stoga nije isključeno, kaže Vukićević, da je ova pomoć Crnoj Gori pokušaj spasavanja uzdrmane reputacije EU.

Kineske i ruske zastave – dokaz poljuljanog kredibiliteta NATO-a

„Evropske tehnokrate su zaključile da bi se u suprotnom moglo desiti da se i u Crnoj Gori, poput Italije, zastave Evropske unije mogle zamjenjivati kineskim i ruskim. Pokušaj povratka poljuljanog kredibiliteta je razumljiv, ali je veliko pitanje u kolikoj mjeri i ovaj potez EU može promijeniti opšti utisak da je aktuelna kriza pokazala potpuni krah evropske solidarnosti“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Zvanična Podgorica, međutim, to tumači kao podršku u najtežim trenucima.

Premijer Crne Gore Duško Marković višemilionsku donaciju EU za Crnu Goru za borbu protiv pandemije koronavirusa ocjenio kao „evropske vrijednosti i solidarnost na djelu“. Crna Gora će nastaviti da predano radi sa Evropskom komisijom i delegacijom na zajedničkom saniranju posljedica krize, rekao je Marković.

​Šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav objavio je da Brisel izdvaja tri miliona evra za hitnu pomoć crnogorskom zdravstru i 50 miliona evra za dugoročni program u skladu sa potrebama Vlade Crne Gore, a najviše za zdravstvo, ekonomiju i preduzetnike.

Dodaje se da je dogovoreno i ubrzavanje 18 miliona evra vrijednog zajedničkog programa za pomoć malim preduzećima, kao i najranjivijim kategorijama društva i nezaposlenima.

„EU i u teškim trenucima borbe protiv Kovida-19 stoji sa Crnom Gorom i pomaže urgentno nabavku opreme i zaštitnih sredstava sa tri miliona evra kroz sistem UN. Istovremeno radimo na definisanju modela za dodatnih 50 miliona evra pomoć za prevazilaženje socio-ekonomskih efekata izazvanih krizom“, navedeno je na Tviteru Vlade Crne Gore.

I predsjednik Milo Đukanović tumači pomoć Brisela kao znak da je EU uz Zapadni Balkan.

„Juče velika odluka za naše susjede Sjevernu Makedoniju i Albaniju, danas podrška Crnoj Gori u borbi protiv Kovida-19“! EU je uz Zapadni Balkan i u ovim teškim vremenima“, naveo je Đukanović na Tvitery.

NATO se pokazao beskorisnim

Komentarišući ulogu i pomoć NATO-a u ovoj krizi, Vukićević ističe da se „tu tek može govoriti o uzdrmanoj reputaciji“ Alijanse, uz opasku da bi se „neko čak mogao našaliti da je pomoć NATO-a Crnoj Gori u trenutnoj situaciji bila visokotehnološkog, „stelt”-tipa, tj. – „nevidljivog“, dodajući:

„Upravo se sigurnosni aspekt članstva u NATO-u navodio kao ključni u medijima bliskim vlasti, prilikom isticanja razloga za članstvo u toj organizaciji, dok danas vidimo da od takve NATO-sigurnosti nema ništa. Zemlje članice te organizacije su u najtežim i kriznim situacijama prepuštene same sebi. Iz ovakvih različitih tretiranja saveznika, od strane EU i NATO-a s jedne strane, i Kine i Rusije s druge, nazire se drugačija kompozicija globalnih onosa nakon završetka pandemije", predviđa Vukićević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala