„Atlas“ — Najsjajnija kometa prolazi pored Zemlje

CC0 / pixabay / Kometa
Kometa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novootkrivena kometa nazvana „Atlas“, koja će 23. maja proći pored Zemlje, na putu je da postane jedna od najsjajnijih kometa koja će ukrasiti naše noćno nebo još od Hejl-Bopove komete 1997. godine.

Zvaničnog naziva C/2019 I4, kometa je dobila nadimak „Atlas“, kako se zapravo zove teleskop koji ju je primetio krajem decembra 2019. Kako se bliži našem Sunčevom sistemu, kometa postaje sve sjajnija.

„Kometa trenutno oslobađa ogromne količine svojih gasova i zato je tako blještava“, izjavio je za SpaceWeatherArchive Karl Botams iz Pomorske istraživačke laboratorije u Vašingtonu.

Od otkrića 28. decembra 2019. godine, kometa je sve sjajnija i prema tom kriterijumu, dostigla je osmu kategoriju.

Iako nije vidljiva golim okom, teleskopi srednje veličine bi trebalo da detektuju kometu u noćnim uslovima.

„Atlas“ kometa može da dostigne magnitude od +1 do - 5, do maja, kada će biti najbliža Suncu.

Važno je zapamtiti da su komete „ćudljive“. Tokom svakog njihovog putovanja oko Sunca, isparavaju smrznuti sastojci, što rezultira jakim sjajem oko jezgra. Solarni vetrovi zatim to „rastežu“ u rep komete, a neki se protežu milionima kilometara od „glave“ komete, navodi mnn.com.

© NASAKometa „Atlas“ će 23. maja proći pored Zemlje.
„Atlas“ — Najsjajnija kometa prolazi pored Zemlje - Sputnik Srbija
Kometa „Atlas“ će 23. maja proći pored Zemlje.

U nekim slučajevima, komete za koje naučnici očekuju da dodatno posvetle, ponašaju se potpuno drugačije i smanje svoj sjaj. Druge se tokom svog kretanja razbijaju i takođe blede.

Preživljavanje bliskog susreta 

„Atlas“ će 23. maja proći pored Zemlje na oko 115 miliona kilometara, a očekuje se da će putanja kometu odvesti na svega 37 miliona kilometara od Sunca, nedelju dana kasnije, 31. maja.

Botams nije optimista i boji se sa „Atlas“ neće preživeti tako blizak susret.

„Moje lično mišljenje je da je kometa Atlas preaktivna i ne bih se iznenadio kad vidim da počinje brzo da bledi i da se možda čak i raspadne, pre nego što stigne do Sunca“, rekao je Botams, prenosi RTS.
Noćno nebo - Sputnik Srbija
Zvezda Severnjača i dalje misterija

Inače, prema Nasinim proračunima, čini se da „Atlas“ deli skoro identičnu orbitu „dugu“ 6.000 godina sa Velikom kometom iz 1844. godine, pa je moguće da je „Atlas“ možda fragment te komete.

Kada je reč o eventualnom posmatranju za zainteresovane, kometa „Atlas“ je u povoljnom položaju za one na severnim geografskim širinama. Moguće je videti je teleskopom tokom noći do aprila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala