Amerika izdvaja dva biliona dolara za stimulisanje ekonomije

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Senat usvojio je nacrt zakona o izdvajanju dva biliona dolara za stimulisanje ekonomije zbog situacije sa virusom korona.

Projekat je razmatran nekoliko dana, a predsednik SAD Donald Tramp ranije je obećao da će potpisati dokument, „čim mu bude na stolu“. Pre toga, zakon mora da prođe kroz Predstavnički dom, gde bi glasanje moglo da se održi sutra.

Paket za stimulisanje uključuje 350 milijardi dolara za podršku malog biznisa, 250 milijardi za produženo osiguranje za nezaposlene, 46 milijardi za neposrednu borbu protiv virusa korona.

Pored toga, još 500 milijardi dolara biće izdvojeno za formiranje stabilizacionog fonda za podršku preduzeća, saveznih država i gradova, koji će pretrpeti najveću štetu od virusa korona.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Hitan sastanak šefova dvadeset najvećih ekonomija sveta zbog korone

Ta suma će uključivati i sredstva za podršku putničkih avio-kompanija (25 milijardi) i 17 milijardi za pozajmice „preduzećima, koja su od važnosti za nacionalnu bezbednost“, pre svega kompaniji „Boing“ koja se našla u teškoj situaciji zbog problema sa avionom „boing 737 maks“ i padom potražnje, jer su letovi skoro potpuno obustavljeni.

Pritom, poslovne strukture, koje pripadaju Trampu ili durgim članovima administracije ili Kongresa ne mogu računati na pomoć.

Nacrt zakona takođe predviđa paušalne isplate milionima američkih poreskih obveznika sa prihodom do 75.000 dolara godišnje – po 1.200 dolara po odrasloj osobi i po 500 na svako dete. U te svrhe će biti izdvojeno oko 500 milijardi dolara.

Ranije je ministar finansija SAD Stiven Mnučin saopštio da će pored direktne podrške ekonomiji, Federalni rezervni sistem – američka centralna banka – dobiti do četiri biliona dolara likvidnosti za podršku ekonomije. Prema tome, direktna i kreditna pomoć će zajedno iznositi oko šest biliona dolara, što je, prema rečima savetnika predsednika SAD Larija Kudloa najveća suma u istoriji zemlje.

U SAD je od koronavirusa obolelo više od 68.500 ljudi, umrlo je 1.031 osoba. Podsetimo, pre samo tri dana broj žrtava je iznosio 390.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala