Putinovo obraćanje naciji: Važan je svaki život, a ne statistika

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaEmitovanje apela predsednika Rusije Vladimira Putina građanima zbog situacije sa virusom korona
Emitovanje apela predsednika Rusije Vladimira Putina građanima zbog situacije sa virusom korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Putinove antikrizne mere donete zbog pretnje virusa korona ruski eksperti ocenjuju kao poruku naciji koja glasi – važan je svaki život, a ne statistika, ali i kao poziv na konsolidaciju i solidarnost svih snaga u borbi protiv virusa. Mere su vrlo ozbiljne i usmerene u tri pravca – za obezbeđenje podrške ruskoj ekonomiji, preduzećima i građanima.

Putinovo obraćanje naciji – u pravom trenutku

Mere koje se tiču privrede su pravovremene i podrazumevaju odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, kao i davanje državnih garancija koje će pomoći da privreda funkcioniše. Putinova odluka o smanjenju premije osiguranja za plate veće od minimalne zarade tumači se ne samo kao podrška malom i srednjem preduzetništvu, nego i kao zaštita prava svih građana Rusije.

„To su apsolutno pravovremene mere i po mom mišljenju, a to se pre svega odnosi na podršku preduzećima, privrednim subjektima. Veoma dobra, ispravna mera je smanjenje stope premije osiguranja na 15 odsto – to je pravi podsticaj za povećanje plata stanovništva. To daje podršku stanovništvu u uslovima kada im prihodi padaju zbog pada radne aktivnosti... Pre svega, to će biti podrška porodicama sa ne baš visokim primanjima“, rekao je Sergej Bodrunov.

Pod pretpostavkom da će doći do produbljivanja krize i najgoreg scenarija, eksperti ukazuju na to da će najveće probleme u tom slučaju imati male i srednje kompanije iz sfere turizma, ugostiteljstva, manje transportne kompanije i prodavnice. Zbog toga je poresko i kreditno odlaganje veoma važno za njihovo poslovanje, i to ne na mesec dana, već na duži period. U skladu sa tim, odluka da se preduzećima odloži plaćanje poreza na šest meseci (osim PDV-a) smatra se važnom merom podrške.

Ruski predsednik Vladimir Putin poseti je bolnicu u Komunarki, - Sputnik Srbija
Putin u zaštitnom odelu u poseti bolnici /video/

Glasanje o ustavnim promenama

Jasno je da je pitanje glasanja o ustavnim izmenama planirano za 22. april, za mnoge ozbiljno i važno, ali zdravlje Rusa je veći prioritet države i s tim u vezi ruski predsednik je doneo veoma odgovornu odluku da to glasanje bude odloženo, kaže za Sputnjik ruski politikolog Igor Šatrov.

„Stručnjaci govore o tome da bi vrhunac epidemije korona virusa u Rusiji mogao da bude polovinom aprila i očigledno to moramo prihvatiti kao neizbežni faktor koji utiče na zdravlje građana. Stoga je Putin doneo jedinu ispravnu odluku u ovoj situaciji“, smatra analitičar.

Šatrov dodaje da trenutno nema alternative kada je reč o glasanju za ustavne izmene i isključuje mogućnost glasanja preko interneta.

„Nisu svi regioni Rusije spremni da sprovedu glasanje putem interneta. Treba stvoriti jednake uslove za sve, pa ako se jednom regionu pruži prilika da glasa putem interneta, dok drugi nema takvih mogućnosti, to će značiti da nismo stvorili jednak pristup izbornim pravima građana. Dakle, za sada se ta opcija ne može odnositi na celu Rusiju. Moguće je da će tako biti u budućnosti. Možda se sledeći predsednički izbori, ako se tako želi, mogu održati i u ovom formatu“, smatra Šatrov.

Prema njegovom mišljenju, datum glasanja o ustavnim izmenama zavisiće od toga koliko brzo će biti suzbijena pandemija koronavirusa.

Jalta - Sputnik Srbija
Putin zabranio strancima da kupuju zemlju na Krimu i u Kalinjingradu
„Dinamika širenja epidemije se ocrtava, ali nije najjasnija. Sve će zavisiti od toga kako se epidemija razvija. Ako scenario bude dobar, Dan Rusije, 12. jun, mogao bi da bude dan za glasanje. Imalo bi smisla da se na rođendan nove Rusije glasa za izmenu Ustava“, smatra ekspert.

Konkretne mere podrške

Generalno, sve konkretne mere za borbu protiv pretnje širenja virusa korona koje je ruski predsednik predložio veoma su obimne – socijalni paket izmena uključuje indeksaciju penzija i naknada, ciljanu socijalnu podršku i obavezu države da pruži pristupačnu i kvalitetnu medicinsku negu građanima.

Stručnjaci su se takođe zapazili da je govor on bio sadržajan, ispunjen konkretnim predlozima i važnim preporukama, a istovremeno pun poverenja, smiren i bez suvišnih reči.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala