Srbija: Još 81 novi slučaj koronavirusa, ukupno 384

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaSistemi za testiranje na koronavirus
Sistemi za testiranje na koronavirus - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je registrovan još 81 slučaj novozaraženih virusom korona, te se broj obolelih popeo na 384.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare da su od tog broja hospitalizovana 203 pacijenta.

Na respiratorima su 24 pacijenta.

Na respiratorima su po četiri pacijenta u KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro na Infektivnoj klinici KCS, dvoje u KBC “Dragiši Mišoviću”, a jedan na pulmološkoj klinici, naveo je Kon.

Darija Kisić Tepavčević iz Zavoda za javno zdravlje „Batut“, rekla je da je najveći broj zaraženih u Beogradu njih 158.

U Kliničkom centru Vojvodina zbrinuto je 14 pacijenata, 18 u Nišu, 16 u Kragujevcu, u Valjevu dvoje, na Infektivnoj klinici za tropske bolnici u Beogradu 12, u KBC „Dragiša Mišović“ 131 pacijent i deset na Klinici za pulmologiju u Beogradu.

Kisić Tepavčević rekla je da je očekivano da u Beogradu ima najviše potvrđenih slučajeva pošto je to naš najveći grad i dodala da je koronavirus prisutan u 21 mestu u Srbiji.

Po broju zaraženih iza Beograda slede Niš sa 40 zaraženih potom Valjevo 38, zatim Novi Sad 21, Čačak 13, Kragujevac 12 i Kruševac i Ćuprija po 10.

Gradovi koji imaju jednocifren broj obolelih su Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju: Vrnjačka banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac.

U kolektivnoj izolaciji samo oni sa blažom kliničkom slikom

Uslovi u kolektivnoj izolaciji biće mnogo bolji nego sada, a slike koje su se pojavile prikazuju samo početnu fazu pripreme smeštaja za osobe pozitivne na virus koje imaju blagi tok bolesti, istakao Kon.

Kako je naveo, smeštaj na beogradskom sajmu moraće još da se upristoji i biće prihvatljiv.

Na pitanje da li se odustaje od kućne izolazije, Kon je pojasnio da prestaje kućna izolacija, koja se koristi kada je neko zaražen, ali ne prestaje kućna samoizolacija, koja je zaštita i služi za one koji su bili bili u kontaktu sa obolelim.

Zamolio je sve da razumeju da svako ko je pozitivan, time što se privremeno izdvaja i odlazi u kolektivni smeštaj, štiti zapravo svoju porodicu.

Upitan za slučajeve samohranih roditelja ili za slučajeve kada su roditelji oboleli, Kon je istakao da razdvajanje dece i roditelja ne bi smelo da se dogodi.

Kisić-Tepavčević kazala je da će na sajmu biti smešteni oni čije kliničko stanje nije za hospitalizaciju, ali će imati stalni zdravstveni nadzor.

„Osobe smeštene tamo moći će međusobno da komuniciraju. Moći će da ponesu mobilne telefone. To će biti mesto na kojem će biti smeštene osobe pozitivne na virus, sa blagim tokom bolesti, i boraviće tamo dok ne budu negativni rezultati - dva testa u toku od 24 sata“, objasnila je ona.

Istakla je da će, ako neko bude inficiran, dobra vest biti kada se kaže da on ide na sajam.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala