U Rusiju se iz Amerike vratio plutajući kosmodrom „Morski start“

© www.sea-launch.comKosmodrom "Morski start"
Kosmodrom Morski start - Sputnik Srbija
Pratite nas
Plutajući kosmodrom „Morski start“ je stigao u Rusiju, izjavio je direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin.

„Ovakvi migranti nam trebaju: lansirna platforma „Odisej“ morskog kosmodroma „Morski start“ uplovila je u luku Slavjanka na Dalekom istoku, uspešno prebrodivši Tihi okean“, napisao je Rogozin na svom Tviter nalogu.

​Prethodno je u Slavjanku uplovio komandni brod za upravljanje i pripremu lansiranja, a pre toga su se oba plovila nalazila u Long Biču u SAD, odakle su 2. marta zaplovili prema Rusiji.

Platforma „Morski start“

„Morski start“ je plutajući kosmodrom u Tihom okeanu za lansiranje raketa modifikacije „Zenit-3SL“. Poslednje lansiranje sa njega održano je 2014. godine, jer je zbog pogoršanja odnosa Moskve i Kijeva isporuka ruskih motora RD-171 proizvođača „Energomaš“ prekinuta. Njih su koristile rakete „Zenit“ ― jedine adaptirane za lansiranje sa plutajućeg kosmodroma. Nakon toga je ovaj kosmodrom prekinuo sa radom.

Sputnjikov izvor u raketno-kosmičkoj industriji Rusije saopštio je da će, ako platforma nastavi da se i dalje nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, lansiranje nove rakete sa nje biti praktično nemoguće: sporazum Moskve i Vašingtona predviđa samo lansiranje rusko-ukrajinske rakete „Zenit“.

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ryan Ozawa / Lansirna platforma "Odisej" u luci u Honoluluu
U Rusiju se iz Amerike vratio plutajući kosmodrom „Morski start“ - Sputnik Srbija
Lansirna platforma "Odisej" u luci u Honoluluu

Za dalju eksploataciju platforme u Rusiji, agencija „Roskosmos“ je ranije predložila da se sa nje lansira raketa „Sojuz 5“. Da bi se to postiglo, platforma će morati da ide u ekvatorijalni region Tihog okeana.

Ovaj plutajući kosmodrom omogućiće da se smanje troškovi prilikom lansiranja satelita u geostancionarnu orbitu koja se proteže iznad ekvatora.

Lansirna platforma „Odisej“ deo je plutajućeg kosmodroma „Morski start“. Deplasman lansirne platforme je 46 hiljada tona, njegova dužina 133 metra, a širina 67 metara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala