Šta se krije iza Kurtijevih „mera reciprociteta“ prema Beogradu

© Sputnik / Dejan SimićPriština na obeležavanju godišnjice samoproglašenja tzv. Kosova.
Priština na obeležavanju godišnjice samoproglašenja tzv. Kosova. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aljbin Kurti, premijer Kosova poništio je plan od 27. februara kojim se predlaže postepeno i uslovno ukidanje taksi prema centralnoj Srbiji i najavio da će od 1. aprila početi da se primenjuju mere reciprociteta. Beograd neće prihavtiti tu politiku Prištine korak napred, pa dva nazad.

Iz Prištine su poručili da su upravo mere reciprociteta suštinski princip na kome se grade odnosi između država. Praktično, Kurtijeva vlada traži i da, za ukidanje taksi, Beograd prekine diplomatsku ofanzivu za povlačenje priznanja Kosova.

Kurtijev reciprocitet - neprihvatljiv

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da Kurtijevim rečima ne bi trebalo ni davati na značaju.

„Naš stav je dobro poznat. Ukidanje taksi je neophodno bez ikakvog uslovljavanja, i bez postavljanja nekakvih novih zahteva. Jer, takse su jednostarno zavedene mimo svih postignutih dogovora. Kada se to realizuje može da se nastavi razgovor između Beograda i Prištine,“ kaže Drecun. 

Ako Kurti misli, dodaje naš sagovornik, da vodi politiku napred-nazad ili toplo-hladno, onda na ovoj našoj strani neće imati sagovornike.

Analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiu veruje da Kurti, u stvari, na ovaj način pokušava da posredno „natera“ Srbiju na teren - „mic po mic“ priznanja Kosova.

Pokušaj da izmami prizanje od Srbije

„Moguće je i da Kurti pod merama reciprociteta podrazumeva da vozila sa kosovskim tablicama i ona koje nose oznaku Kosova nesmetano putuju kroz Srbiju. To je tehnička mera reciprociteta jer, ako se ne može sa kosovskim tablicama ući u Srbiju, onda neće moći ni sa srpskim da se uđe na Kosovo,“ smatra naš sagovornik.

Po njegovim rečima, sve vo može da se tumači kao pokušaj Kurtija da od Srbije dobije ono zbog čega su takse i uvedene.

„I kada je Ramuš Haradinaj uveo takse on je rekao da se one uvode kao mera koja bi trebalo da natera Srbiju da bezuslovno prizna Kosovo. Nema tu ni sada puno razlike u ciljevima,“ kaže Spahiu.

Zaključak našeg sagovonika je da je nova odluka Prištine prenagljena, jer, „u slučaju kada želiš da sa nekim postigneš neki dogovor, treba da pokažeš dobru volju a ne da se natežeš“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala