Putinove mere protiv odliva kapitala i špekulativnih poslova

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
U paketu Putinovih mera koje će biti preduzete radi savladavanja posledica koronavirusa u oblasti ekonomije, između ostalog, se nalaze one kojima se sprečava odliv stranog kapitala, kao i špekulativni poslovi.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je upravo to podvukao, komentarišući mere koje je javnosti danas predočio predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Ovde se radi o jednom sveobuhvatnom paketu mera koji ima za cilj da na efikasan način pomogne i ruskim građanima i ruskoj privredi da se izbore sa negativnim posledicama situacije koju pre svega u ekonomiji, ali i zdravstvu i kod građana izaziva koronavirus“, kaže Savić za Sputnjik.

Špekulacije i odliv kapitala na udaru Putinovih mera

Paket Putinovih ekonomskih mera je, po njegovoj oceni, vrlo ozbiljan gde se radi o dve vrste mera – onima koje treba da obezbede funkcionosanje preduzeća i sa druge strane merama koje će pomoći stanovništvu, posebno onima koji se nalaze u teškoj poziciji.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin u poseti bolnici u Komunarki
Putinove mere protiv odliva kapitala i špekulativnih poslova - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin u poseti bolnici u Komunarki

Mere koje se tiču privrede su, kaže, uglavnom poznate i uobičajene kakve u ovakvim situacijama preduzimaju i druge zemlje, poput odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, obezbeđenja državne garancije da se u svakom smislu pomogne da privreda funkcioniše. On je neke, ipak, izdvojio.

„Interesantno je da će se isplate prihoda u vidu kamata i dividendi koje idu u inostranstvo oporezovati po stopi od 15 odsto. Ideja je sasvim jasna. On hoće u ovom trenutku da obezbedi koliko-toliko da kapital ne beži iz Rusije. Takođe je interesantno i ono što se odnosi na kamate i prihode od bankarskih depozita i ulaganja u dužničke hartije u vrednosti koji su veći od milion rubalja. One će se oporezovati po stopi od 13 odsto. Znači hoće, takođe, da obezbedi da nema šppekulacija, odnosno dolivanja ulja na vatru u ovoj teškoj situaciji“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Savić je izdvojio i meru kojom se smanjuju premije osiguranja na 15 odsto za plate veće od minimalne zarade, pre svega za radnike malih i srednjih preduzeća. Tim preduzeđima se odlaže plaćanje poreza na šest meseci, osim PDV-a, jer, kaže profesor ekonomike industrije, država mora od nečega i da živi.

Mere za građane koji su na udaru od pada privrede

Naš sagovornik dodaje da su mu posebnu pažnju privukle mere koje se odnose na šire građanstvo koje Rusija, s obzrom na snagu, sebi može da priušti.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPoseta predsednika Rusije Vladimira Putina bolnici u kojoj se nalaze pacijenti zaraženi virusom korona
Putinove mere protiv odliva kapitala i špekulativnih poslova - Sputnik Srbija
Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina bolnici u kojoj se nalaze pacijenti zaraženi virusom korona

On napominje da Rusija ima ogroman fond koji će verovatno jednim delom biti iskorišten za saniranje krize.

Među tim merama posebno ukazuje na to da će, bez razlike, svako detete do tri godine dobiti pomoć od 5.000 rubalja. Tu je, takođe, pomoć nezaposlenima, ali i povećan iznos socijalne pomoći za 50 odsto, sa 8.000 na 12.000 rubalja.

Savić je posebno izdvojio  meru kojom će svim građanima kojima mesečna primanja padnu za više od 30 odsto biti odložena otplata kredita.

Reč je, kako je zaključio Savić, o ozbiljnom paketu ne samo ekonomskih mera, nego onih koje se odnose na zdravstveni i socijalni sistem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala