Neuspešan padobranski test „Spejs iksove“ svemirske kapsule „Dragon“

CC0 / / Spejs iks svemirska kapsula Dragon
Spejs iks svemirska kapsula Dragon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanije „Spejs iks“ i „Boing“ su u trci za razvoj nove svemirske kapsule koja bi američke astronaute dopremala na Meeđunarodnu svemirsku stanicu. U ovom trenutku, NASA i druge zapadne svemirske agencije zavise od ruskih raketa „Sojuz“ koje dovoze posade na stanicu.

Test padobranskog sistema „Spejs iksovove“ nove svemirske kapsule „Dragon“ završio se neuspehom u utorak. Helikopter je ispustio testni predmet sa nepoznate visine, izveštava „Si-en-bi-si“ pozivajući se na saopštenje kompanije.

„Tokom današnjeg testa ispuštanja padobranom, testni predmet obešen ispod helikoptera postao je nestabilan. Iz opreza i radi bezbednosti posade, pilot je povuka hitno ispuštanje. Kako helikopter još nije bio u ciljanim uslovima, testni predmet nije nosio oružje“, navodi se u saopštenju.

Spejs iks“ navodi da propust ne smatra greškom padobranskog sistema.

„NASA i 'Spejs iks' zajedno rade na utvrđivanju plana testiranja koji će se odvijati pre druge demonstracione misije svemirske kapsule 'Dragon'“, navodi se u saopštenju u kome se ne precizira da li je bilo povređenih.

„Spejs iks“ se i ranije suočavao sa problemima padobrana kapsule.

Kompanija je saopštila i da je deset radnika poslala na kućno lečenje nakon što je kod najmanje jednog dijagnostifikuvan kovid-19 virus, u sedištu „Spejs iksa“ u Kaliforniji.

Prošle nedelje NASA je saopštila da će u maju poslati dvojicu kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, svemirskom kapsulom „Dragon“ koja će biti pričvršćena na raketu „Falkon 9“ a trebalo bi da bude lansirana iz Kenedijevog svemirskog centra u Floridi.

Nejasno je da li će neuspeh na testiranju padobranskog sistema odložiti misiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala