Mediji: Tramp zamolio Rijad da ne snižava cenu nafte do opasnog nivoa

© REUTERS / Jonathan ErnstAmerički predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud u Rijadu, 21. maja 2017.
Američki predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud u Rijadu, 21. maja 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp podržao je planove Saudijske Arabije o potiskivanju Rusije sa naftnih tržiša uz pomoć povećanja proizvodnje, piše „Politiko“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema rečima bivšeg visokog činovnika američke administracije, Tramp je odobrio planove Rijada, ali je pozvao da se ne dozvoli veći pad cena nafte kako bi zaštitio proizvođače goriva u SAD.

Međutim, kako navodi sagovornik „Politika“, pad cena za dve nedelje nakon razgovora Trampa sa Salmanom bio je tako veliki da je iznenadio Belu kuću.

„Niko nije mislio da će ona (nafta) pasti toliko“, primetio je izvor.

Šef Bele kuće je svoj stav po ovom pitanju saopštio tokom razgovora sa naslednim princem Muhamedom bin Salmanom 9. marta.

Ranije je „Volstrit džurnal“ pisao da činovnici američkog Ministarstva energetike pokušavaju da ubede administraciju predsednika SAD Donalda Trampa da sa Saudijskom Arabijom formira alijansu kako bi se rešilo pitanje niskih cena nafte.

Sam Tramp je prošle nedelje izjavio da se Rusija i Saudijska Arabija bore za tržište i da je to oborilo cenu nafte na najniži novo poslednjih decenija.

Po njegovim rečima, SAD će se umešati u situaciju kada to bude bilo potrebno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala