Kineski stručnjaci: Lek protiv malarije nije bolji od drugih koji se koriste protiv virusa korona

© AFP 2023 / GERARD JULIENhidroksihlorokin
hidroksihlorokin - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Lek protiv malarije hidroksihlorokin, koga predsednik SAD Donald Tramp navodi kao moguće rešenje u lečenju virusa korona, nije bio efikasniji od konvencionalne metode lečenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini.

Izveštaj objavljen u Kini u Žurnalu Univerziteta Džeđang pokazao je da se pacijenti lečeni tim lekom nisu ništa bolje borili protiv virusa od onih koji su dobijali druge lekove, piše Blumberg, a prenose Novosti.

Testiranje je sprovedeno na grupi od 30 ljudi. Od njih 15 koji su dobili lek protiv malarije, nakon dve nedelje 13 je bilo negativno, a u drugoj grupi koja nije pila taj lek 14.

Lekovi - Sputnik Srbija
Da li je lek poznat duže od pola veka spas od koronavirusa /video/

Blumberg navodi da je hidroksihlorokin, primenjivan uz antibiotik, u Francuskoj dobio na značaju zasnovanom na maloj kontroverznoj studiji sprovedenoj na 40 pacijenata.

U toj studiji, lek je pomogao da organizmi 26 pacijenata pobede virus, a što je potvrđeno brisom nosa.

Eksperti su kritikovali studiju, nazivajući je „zanimljivom i dalekom od konačne“.

Blumberg podseća da je predsednik SAD Donald Tramp više puta ponovio da je uveren kako će taj lek delovati.

I potpredsednik Majk Pens preporučio je lek i rekao da lekari mogu da ga daju iako zvanično nije za tu namenu. Dodao je i da je predsednik Tramp veoma optimističan po pitanju leka.

Stručnjaci, uključujući člana radne grupe za virus korona Bele kuće Entonija Faučija, izveštaje su nazvali nepouzdanim jer se baziraju na ličnom iskustvu.

Rekli su da je potrebno dodatno istraživanje pre nego što se upotreba leka odobri.

Lek se u Njujorku već daje mnogim hospitalizovanim pacijentima i počinju obimnija ispitivanja, koja su deo širokih napora da se pronađe bilo šta što bi moglo delovati protiv bolesti, piše Blumberg.

A view from the Brooklyn Bridge on New York - Sputnik Srbija
Virus u megalopolisu: Njujork postaje najveće žarište, korona se širi brže nego u Italiji

U studiji koju su vodili istraživači Odeljenja za infektologiju i imunitet Šangajskog kliničkog centra za javno zdravlje, 15 pacijenata koji nisu primili hidroksihlorokin konvencionalno je lečeno.

To uključuje mirovanje, kiseonik i antivirusne lekove koji se preporučuju u kineskim smernicama za lečenje, poput lopinavira i ritonavira, i po potrebi antibiotika.

Jedan pacijent lečen antimalarikom dobio je teške simptome.

Kod četiri pacijenta lek je razvio dijareju i znakove potencijalnog oštećenja jetre, u poređenju sa trojicom koja su konvencionalno lečena.

Nadležni su zaključili da su potrebne dodatne studije na većem broju pacijenata da bi se u potpunosti istražili rizici i koristi.

Pročitajte još

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala