Brzo ćete se vratiti: Dirljive slike evakucija penzionera iz jednog staračkog doma pogođenog koronom

© REUTERS / Jon NazcaŠpanci aplaudiraju lekarima koji se bore protiv koronavirusa
Španci aplaudiraju lekarima koji se bore protiv koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stanovnici španskog grada aplauzima i uzvicima „bićete dobro“ pozdravili su sa svojih balkona konvoj vozila hitne pomoći koji su prevozli obolele virusom korona u staračkom domu. Nakon razboljevanja osoblja, o štićeninicima staračkog doma brinuli se gradonačelnik i četvoro odbornika.

Konvoj civilne garde prevezao je 41 osobu iz staračkog doma u Alkala del Vele u drugu ustanovu udaljenu više od 100 kilometara, navode španski mediji. Regionalna vlada Andaluzije naredila je da se isprazni starački dom „Dolores Ibaruri“ nakon što je kod najmanje 38 štićenika dijagnistifikovan virus korona.

Stanovnici Alkala del Velea pokušali su im uliti optimizam dok su napuštali grad, upućujući im pozdrave sa svojih balkona, ispod kojih je prolazio konvoj.

„Biće vam dobro, brinuće se dobro o vama. Brzo ćete nam se vratiti“, uzvikivali su građani.

Prema pisanju španskih medija, penzioneri su iseljeni u drugi dom u La Linea de la Konsepsion.

Međutim, rođaci nekih od štićenika kažu da nisu bili obavešteni o promeni boravka i da se brinu da li će dobijati adekvatnu medicinsku negu.

„Nisu im dozvolili da uzmu svoju odeću i lične stvari. Mi ne znamo da li znaju koje lekove piju i da li su uzeli terapiju. Rođaci nisu bili obavešteni, kao ni privremeni direktor koji je u poslednjih nekoliko časova uspeo da prikupi materijal i osoblje koje bi moglo da nastavi da radi u domu“, izjavio je rođak jednog  devedesetdevetogodišnjaka za „Mundo“.

U izveštajima se navodi da je kod 38 od 41 štićenika pronađen virus kovid-19 kao i kod 19 od ukupno 33 zaposlena. Tri osobe su preminule.

Gradonačelnik Huan Franko radio je u domu sa četvoro odbornika, nakon što se osoblje razbolelo.

Međutim, ustanova je evakuisana juče po naredbi vlade Andaluzije. Štićenici u lošijem zdravstvenom stanju su prevezeni ambulantnim kolim, a ostali autobusima u pratnji španske civilne garde, navodi „Dejli mejl“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala