Svi ratovi da stanu kako bi svet udario na zajedničkog neprijatelja

© AP Photo / Kim Hyun-taeJužnokorejski vojnici u zaštitnim odelima tokom dezinfekcije u Daeguu u Južnoj Koreji
Južnokorejski vojnici u zaštitnim odelima tokom dezinfekcije u Daeguu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je da se tokom pandemije koronavirusa obustave oružani sukobi, a svet fokusira na istinsku borbu za ljudske živote. Ako se ratovi zaustave bio bi to veliki korak za čovečanstvo u ovom teškom periodu po svet koji je napadnut od strane zajedničkog neprijatelja – Kovida 19.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ i ambasador pri UN Vladislav Jovanović ocenjuje da je taj apel moralno obavezujući za sve kojima je upućen. Prema rečima iskusnog diplomate, apel prvog čoveka Ujedinjenih nacija vanredan je i jedinstven po tome što dolazi u neratno vreme, ali u uslovima sličnim ratu, s obzirom na to da je pandemija pogodila praktično sve zemlje - neke akutno, a neke potencijalno.

Apel da stanu ratovi pošto svet ima zajedničkog neprijatelja

Jovanović veruje da bi moralni pritisak svetske javnosti na vodeće međunarodne aktere da uvedu moratorijum na sve akcije kažnjavanja drugih zemalja, bez obzira na to da li su one do sada bile opravdane ili ne, puno značio za moralno određenje čovečanstva pred zajedničkim neprijateljem oličenim u aktuelnoj pandemiji.

„Članice Saveta bezbednosti, kao najodgovornijeg organa za mir i bezbednost u svetu, morale bi biti inspirisane činjenicom da smo svi izloženi udaru zajedničkog neprijatelja. U tom smislu bilo bi dobro da velike sile počnu da međusobno sarađuju i ponude pomoć svima kojima je potrebna, nezavisno od toga da li su u političkom ili nekom drugom sukobu sa drugom stranom. To bi bio viši nivo ljudske umnosti u borbi sa ovom opasnošću kojoj smo svi u jednakoj meri izloženi“, kaže Jovanović.

Kako dodaje, ono na šta poziv generalnog sekretara najviše cilja je to da se tokom pandemije suspenduju sukobi koji su postojali pre pojave koronavirusa, a zbog zajedničke opasnosti od „nevidljivog neprijatelja“.

„Naročito se misli na sukobe koji mogu da izazovu veće posledice po svet, recimo Jemen, Iran, Bliski istok... To je dakle apel na velike sile, pre svega na Ameriku, iako to nije izgovoreno, da se za vreme pandemije suzdržava od korišćenja tih kriza za njihovo dalje pogoršavanje, a posebno da pokaže i akt humanosti pa da za vreme trajanja pandemije svi ti sukobi ostanu zaleđeni“, uveren je Jovanović.

Bilo bi dobro, nastavlja sagovornik Sputnjika, ukoliko bi posledica Guterešovog apela bila i da se pređe granica moratorijuma na sukobe i da se pokaže humanizam prema onima koji su do juče smatrani najvećim protivnicima.

Ovo što je Tramp uradio pre nekoliko dana kada je svoju pomoć ponudio Severnoj Koreji zvuči više propagandno, nego stvarno. Naime, tome je moralo da prethodi stišavanje američke politike prema tim zemljama, jedno neosetno povlačenje nekih sankcija, ako ne i svih, pa tek onda da usledi ponuda dobre volje da se pomogne. To je dakle u ovom trenutku izostalo, a ostaje da se vidi da li će posle ove izjave američkog predsednika da dođe i do neke punije izjave, koja će više značiti, jer ako bi se to desilo u odnosu na Severnu Koreju i Iran, onda bi se to moglo proširiti i na kompleks Bliskog istoka u celini, uključujući i Jemen“, ukazuje Jovanović.

Svet očekuje zamrzavanje sankcija

Svet danas očekuje, napominje sagovornik Sputnjika, i da se preispitaju mere sankcija koje su uvedene protiv nekih zemalja, s obzirom na to da su sankcije takođe jedan oblik vođenja rata, samo drugim sredstvima.

„Sada situacija zahteva, a moral opominje i traži kod svih donosioca tih sankcija da bar zamrznu njihovo delovanje za vreme trajanja pandemije, ako ne i da ih ukinu. Tu bi pokazali pravo državništo, jer korišćenje pandemije kao dodatno otežavajuće okolnosti prema zemljama kojima su uvedene razne sankcije predstavlja vrstu iskorišćavanja zajedničke, otežane situacije za postizanje nekih sebičnih i nehumanih ciljeva koji su bili formulisani i vođeni pre izbijanja pandemije“, kategoričan je iskusni diplomata.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije Kovid-19 za pandemiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala