Srbija od NATO-a da traži naknadu ratne štete i izvinjenje za 1999.

© Sputnik / Senka MilošAleksinac, Dan sećanja na stradale u NATO agresiji na SRJ.
Aleksinac, Dan sećanja na stradale u NATO agresiji na SRJ. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko nevladinih organizacija, među kojima „Beogradski forum za svet ravnopravnih“ pozvalo je danas državne organe Srbije da od članica NATO zatraže naknadu ratne štete zbog agresije 1999. godine i da što pre popišu sve tadašnje žrtve.

U saopštenju povodom 21. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, te organizacije su od vlada članica NATO zatražile javno izvinjenje Srbiji zbog žrtava i „nezakonitog razaranja“.

„U agresiji izvedenoj u savezu sa terorističkom OVK, poginulo je između 3.500 i 4.000 ljudi, uključujući 89 dece, a ranjeno je više od 12.500. Pričinjena je ogromna ekonomska šteta, a korišćenjem projektila sa osiromašenim uranijumom i drugih zabranjenih sredstava trajno ugroženo zdravlje ljudi, kao i prirodna okolina“, stoji u saopštenju.

Od državnih organa Srbije je zatraženo da pokrenu rad „interesornog i stručnog tela Vlade za utvrđivanje posledica korišćenja projektila sa osiromašenim uranijumom“, formiranog pre godinu dana.

Organizacije među kojima su i Klub generala i admirala Srbije i fondacija Zajedno za mlade su pozvale i da se što pre zapali „večni plamen“ baklje na Spomeniku žrtvama agresije u Parku prijateljstva u Novom Beogradu.

Traže i da se ustanove i izgrade „Srpski memorijal žrtava genocida u 20. veku“, poput memorijala „Jad Vašem“ u Izraelu i memorijala „Ararat“ u Jermeniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala