Ruski supertenk „Armata“ krenuo na pripreme za paradu u Moskvi /video/

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
Tenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 30 jedinica modernih oklopnih vozila, uključujući borbene tenkove T-14 „Armata“ i T-90M „Proboj“ krenulo je u Alabino u blizini Moskve, gde će se pripremati za jubilarnu Paradu pobede na Crvenom trgu, saopšteno je u Odeljenju za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane Rusije.

Na vojnoj paradi će učestvovati ukupno 225 jedinica naoružanja i vojne tehnike, od kojih će 24 najnovija modela biti predstavljeni prvi put.

„Armata“ T-14 , teška gusenična platforma, prvi je tenk na svetu koji se koristi za potrebe izvidnice, pokazivanja mete i korekcije paljbe samohodnog topa i protivavionskog sistema.

T-14 , poznatiji kao „Armata“, jedini je tenk treće posleratne generacije na svetu i kao takav predstavlja jedinstveno dostignuće ruskih stručnjaka. Van granica Rusije ne postoje slični modeli. Veoma je važno naglasiti da su svi delovi ovog tenka domaće, ruske proizvodnje, stoga mu sankcije ne mogu nauditi.

Glavne prednosti ruskog supertenka su njegova masa, kalibar osnovnog oruđa, snaga motora i oklop. Razvijen je u koncernu „Uralvagonzavod“. 

Prvi je tenk sa izolovanim oklopnim telom za posadu od tri osobe, sa kupolom na daljinsko upravljanje i sa automatskim mehanizmom za punjenje, što povećava nivo zaštićenosti vojnika i efikasnost otvaranja vatre.

Tenk je prvi put predstavljen na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi 2015. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala