Otac Gojko crnogorskim zvaničnicima: Oprezno s izjavama o vjerskim obredima

© Sputnik / Radoje PantovićOtac Gojko Perović
Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prijeteća epidemija virusa korona nije ni razlog, niti može biti opravdanje da se izriču neoprezne kvalifikacije na račun hrišćanskih svetinja, kaže za Sputnjik rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović povodom negativnih izjava crnogorskih zvaničnika o vjerskim obredima u vrijeme epidemije.

Takve izjave, ocjenjuje otac Gojko, nisu dobre ni zbog ugleda njihovih funkcija koju obavljaju u ime svih građana, „a posebno je loše što takvim nastupima motivišu druge da šire poluistine o crkvi i njenim službama“.

Vlada Crne Gore je, naime, propisala prije nekoliko dana da se vjerski obredi u Crnoj Gori mogu obavljati isljučivo bez prisustva građana, uz ocjenu da vjerski skupovi u ovom trenutku predstavljaju - „najveći epidemiološki rizik“.

Oprezno o vjerskim obredima

Državni funkcioneri naročito su problematizovali sveto pričešće, a među prvima se oglasio ministar odbrane Predrag Bošković koji je kazao da bi mogli imati vrlo brzo širenje zaraze, zato što „smo imali ljude koji su se pričestili sa istom kašičicom“.

Na to se nadovezao i gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović koji je čak pozvao da se kazne četvorica sveštenika eparhije budimljansko-nikšićke koji su u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog pričešćivali vjernike.

Komentarišući ovakve kvalifikacije crnogorskih zvaničnika kada je u pitanju čin svete tajne pričešća, otac Gojko je kazao da iz Crkve mole gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića i ministra odbrane Boškovića, kao i ostale državne i opštinske funkcionere da obrate pažnju kada komentarišu vjerske obrede.

On je dodao da bio oni pogotovo trebalo dobro da razmisle prije nego to učine u nekom negativnom kontekstu.

Niko se nikada nije zarazio putem pričešća

Otac Gojko podsjeća da Crkva u tom kontekstu, po ko zna koji put, ponavlja jasne i razgovjetne činjenice:

„Niko se nikada (u istoriji dugoj 2000 godina) nije zarazio putem pričešća u Crkvi, a prošli smo kroz razne globalne epidemije od antičkih pojava kuge do variole vere... Pričešće se u Pravoslavnoj Crkvi vrši na ovaj način, bez prekida, hiljadama godina. Tako su ljude pričešćivali Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski. Tako su se pričešćivali naši preci“, podsjeća otac Perović.

Istovremeno dodaje da pravoslavna crkva u Crnoj Gori poštuje sve državne propise donijete u pogledu suzbijanja najnovije epidemije, te da će poštovati i ovu najnoviju i najoštriju koja se tiče privremenog obustavljanja učešća laika (građana) na crkvenim službama, ali i da je sve prije i sve mimo pozitivnih državnih propisa Crkva obavljala i obavljaće u skladu sa svojom vjekovnom praksom i odgovornošću zrelih ljudi i savjesnih građana

„Otuda, nema potreba da mimo ovakvog odnosa saradnje i razumjevanja Crkve i države, u ovom teškom i složenom trenutku, bilo ko od političara ružno govori o onome što je svetinja za veliki broj crnogorskih građana. Sad nam treba strpljenja i međusobnog razumjevanja - više nego ikada do sada, a mi hrišćani vjerujemo da će Gospod dobro dati svima nama, u danima koji su pred nama“, jasan je otac Gojko Perović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala