Kosovska skupština u sredu o nepoverenju Kurtijevoj vladi

© AP Photo / Visar Kryeziu Skupština tzv. Kosova
Skupština tzv. Kosova  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sednica kosovske skupštine na kojoj će se glasati o predlogu Demokratskog saveza Kosova (LDK) o izglasavanju nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, biće održana sutra u 11 časova iako zbog koronavirusa za istu nema uslova, saopštila je na konferenciji za medije predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani.

Ovu odluku donelo je predsedništvo kosovske skupštine danas poslepodne sa četiri glasa za i dva protiv, prenosi portal Kossev pisanje Kohe.

Vjosa Osmani je navela da je glasala protiv održavanja sednice, jer ne postoje uslovi za njeno održavanje a na osnovu preporuke kosovskog nacionalnog instituta za javno zdravlje.

„Institut je preporučio da se obezbedi dezinfekcija sale, zatim lekarski pregled i pre svega rastojanje od najmanje dva metra. Odgovor uprave je bio da sala ne ispunjava uslove za održavanje saslušanja. Predsedništvo je odlučilo da sednica bude održana sutra u 11 časova. Ja se ne slažem sa tim. Inistirano je da umesto rastojanja od 2 metra bude 1.5 metar“ kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, na osnovu onoga što sale pružaju i potrebe da drže distancu, može biti smešteno samo 88 poslanika.

„Mislim da je svako od nas primer poštovanja pravila, ali to je odluka većine. Sutra je na poslanicima da odluče kako će glasati o predlogu“, kazala je.

Vjosa Osmani je rekla da bi ona između poštovanja procedure za organizovanje sednice i interesa javnog zdravlja, uvek izabrala drugo.

Takođe je rekla da će glasati protiv predloga i pozvala poslanike da učine isto to. „Nisam podržala ovaj predlog i pozivam sve poslanike da ne podrže ovaj predlog“.

Predlog LDK o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi stigao je u prošlog petka u kosovsku skupštinu.

U najnovijoj svađi, LDK je prošle nedelje pokrenula postupak za rušenje vlade – odnosno prikupljanje potpisa za održavanje sednice na kojoj bi se izglasalo nepoverenje, a nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK, Agima Veljiua, optuživši ga da širi paniku u vezi sa korona virusom, dok je vanredno stanje u javnom zdravstvu na snazi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala