Iste poruke iz Prištine i Tirane: Albance pod jednu kapu

Pratite nas
Demokratski savez Kosova prikupio je dovoljno potpisa da smeni vladu Aljbina Kurtija, ali je Edita Tahiri, bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom predložila da se napravi vlada nacionalnog jedinstva.

Slična najava stiže i iz Tirane. Edi Rama je pozvao sve Albance i političke rivale da se okupe pod istu kapu, jer se ne zna kada će se pandemija završiti

Da li je koronavirus dobar izgovor da se i Ramina i Kurtijeva vlada sačuvaju od pada na isti način – vladom nacionalnog jedinstva?

Politikolog sa Kosova Stefan Filipović smatra da na Kosovu bivša vlast želi da iskoristi ovaj trenutak da zbaci Kurtija sa mesta premijera.

„Međutim, vlada nacionalnog jedinstva ne bi to mogla da bude bez partije „Samoopredeljenja“, koja ako Kurti bude smenjen, naravno da neće učetvovati u njoj. To bi bila vlada bez podrške građana,“ kaže on.

Hoće li se okupiti Albanci u Prištini i Tirani

S druge strane, Filipović navodi da su građani na Kosovu vrlo nezdovoljni zbog političkog prepucavanja u ovom trenutku kada pandemija koronovirusa počinje da se širi na Kosovu. Svoje nezdovoljstvo građani izražavaju svako veče u 20 sati lupanjem u šerpe i lonce sa svojih terasa.

„Što se tiče Tirane, opšte je poznato da ni tamo ne stoje stvari kako treba u politčkom životu, ali ni da Rama nije bio srećan kada je Kurti izbaran. U tom smislu i ne čudi što pokušava da iskoristi ovu situaciju da sačuva poziciju,“ navodi Filipović.

On dodaje da je sada, posle otvaranja administrativne linije sa Srbijom, faktički prestao i razlog za promene u vladi Kosova, a to što DSK na tome insistira samo je dokaz da je problem Kurti, a ne vanredna situcija i pandemiija koronavirusa. 

Koriste sutaciju za velikoalbansku ideju

Politikolog Dragomir Anđelković dodaje da je politički razdor među albanskim politčarima evidentan i da on ne može da se sakrije.

„Jedan deo njihove političke intelektualne javnosti pritiska političke elite i na Kosvu i u Albaniji da se ujedine  u realizaciji projekta „Velika Albanija“. Pandemija im ide u prilog jer im je to izgovor da izvrše pritisak na političare da  sukobe gurnu u drugi plan i da se ujedine jer Srbija, navodno, koristi pandemiju protiv njih,“ navodi on.

 U suštini, dodaje naš sagovornik, ovde se radi samo o korišćenju nesreće u kojoj se nalazi cela Evropa u korist realizacije velikoalbanske ideje.   

Oglasila se i panabanska američka organizacija „Vatra“ porukom da bi vlade u Tirani, a posebno na Kosovu, trebalo da umesto izbora formiraju vlade nacionalnog jedinstva. U saopštenju se navodi da bi proglašenje vanredne situacije na Kosovu bio potez koji bi doveo do katastrofalne destabilizacije za Kosovo od koje bi samo Srbija imala korist.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala