Gutereš: Svetu je potreban ratni plan

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problem s pandemijom virusa korone zahteva do sada neviđene mere, a u borbi protiv Kovid-19 potreban je ratni plan, piše u pismu koje je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio juče liderima G20.
„Kovid-19 zahteva do sada neviđeni odgovor. Potreban je ratni plan u vreme humanitarne krize. Lideri država G20 imaju izuzetnu mogućnost da primene snažan paket mera u cilju otklanjanja različitih pretnji od virusa korone. To bi bio znak solidarnosti sa svetskim narodima, posebno s onim najugroženijima“, navodi se u pismu Gutereša.

Gutereš je još pozvao lidere G20 da pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije naprave mehanizam za reagovanje protiv posledica pandemije virusa korona.

On smatra da bi ovakav mehanizam pojačao globalni odgovor na pandemiju i pružio zemljama više mogućnosti za zaustavljanje širenja virusa.

CC0 / Unsplash / Mapa širenja koronavirusa
Gutereš: Svetu je potreban ratni plan - Sputnik Srbija
Mapa širenja koronavirusa

Prema Guterešu, to će takođe pomoći da se proširi naučna saradnja država u potrazi za vakcinom i metodama terapijskog lečenja.

Generalni sekretar UN je, takođe, apelovao na lidere G20 da zbog pandemije Kovid-19 pokažu solidarnost i ukinu sankcije koje otežavaju isporuku medicinskih sredstava, lekova, kao i svih drugih neophodnih stvari najugroženijima.

Podsetimo, ranije je objavljeno da će se 26. marta održati samit G20 na temu koordinisanog reagovanja na pandemiju virusa korona. Na samitu je planirano i učešće Rusije, odnosno, ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ranije je generalni sekretar UN poručio da se ceo svet nalazi u ratu protiv virusa korona. On je takođe apelovao da se zbog globalne pretnje od pandemije Kovid-19 obustave oružani sukobi u svetu.

Prema poslednjim podacima, u svetu je virusom korona trenutno zaraženo preko 396.000 ljudi, preminulo je preko 17.000, a izlečeno je oko 104.000 osoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala