UN poručuju: Došlo je vreme za istinsku borbu za naše živote

© THILO SCHMUELGENGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vreme je da se zbog globalne pretnje od koronavirusa obustave oružani sukobi i da se zajedno fokusiramo na istinsku borbu za naše živote. Apelujem na sve zaraćene strane: zaustavite vojne operacije, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, najugroženiji su žene i deca, invalidi, dok migranti plaćaju najveću cenu. Oni takođe najviše rizikuju da postanu žrtve katastrofalnog uticaja koronavirusa.

„Naš svet se suočava sa zajedničkim neprijateljem – koronavirusnom infekcijom Kovid 19. Virus pogađa sve, nezavisno od etničke pripadnosti, nacionalnosti ili veroispovesti. Nemilosrdno udara po svima, dok istovremeno u svetu bukte oružani sukobi“, izjavio je Gutereš.

Gutereš je još naveo da u zemljama razorenim ratom, zdravstveni sistemi su u kolapsu, a medicinski radnici su često mete napada.

Kako je evropski zvaničnik još naglasio, ovo je naročito značajno zbog stvaranja mogućnosti isporuke vitalne pomoći najugroženijima.

CC0 / Piksabej / Kovid-19 ilustracija
UN poručuju: Došlo je vreme za istinsku borbu za naše živote - Sputnik Srbija
Kovid-19 ilustracija

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije Kovid-19 za pandemiju.

Do sada je širom sveta 349.751 osoba zaražena koronavirusom, 15.306 ljudi je preminulo, a 100.345 se izlečilo, pokazuju najnoviji podaci sajta „Vorldmeter“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala