Ruski psiholog savetuje kako se treba ponašati u uslovima pandemije

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaInostrannыe turistы v zaщitnыh maskah na Krasnoй ploщadi v Moskve
Inostrannыe turistы v zaщitnыh maskah na Krasnoй ploщadi v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef katedre za psihološku pomoć i resocijalizaciju MGU u Moskvi Madrudin Magomed-Eminov sastavio je spisak psiholoških preporuka o tome kako se treba ponašati i delovati u uslovima pandemije koronavirusa, kako bi se krizna situacija što lakše prevazišla.

Psiholog savetuje stanovnike da se u kriznoj situaciji informišu o pandemiji Kovida-19 iz zvaničnih i pouzdanih izvora, i da sa svojom okolinom dele proverene podatke.

Ne upuštajte se u aktivne diskusije, sporove sa drugima, svađe na društvenim mrežama i isključite masovno prosleđivanje i repostovanje vesti iz neproverenih izvora“, dodaje on.

Pored toga, psiholog savetuje ljude da rade na sebi, da ozbiljno shvataju pretnje i rizike, povezane sa koronavirusom, ali da istovremeno racionalno ocenjuju moguće smrtne ishode.

Još jedna preporuka stručnjaka odnosi se na brigu o drugima. Naime, treba pomoći deci da ispoštuju medicinske i druge preporuke, treba podržati bliske ljude, pomoći starijima, koji se nalaze u zoni rizika.

Psiholog ističe da je veoma važno da se u ovakvoj situaciji izgradi aktivan, pozitivan, optimističan stav prema životu.

„U ovoj kritičnoj situaciji svaka osoba je dužna da zauzme odgovoran lični i građanski stav – da prihvati novu, ekstremnu logiku života kao sopstvenu realnost. Zbog toga čovek mora s tim uskladiti svoj način života, aktivnosti, ponašanje i odnos prema sebi i drugima, pridržavajući se novih zahteva realnosti“, rekao je stručnjak.

Precizirano je da „ekstremni životni stil“ ne podrazumeva kapituliranje ličnosti pred životom, ali ni ignorisanje nove situacije, ili zahteva diktiranih samoodržanjem ili očuvanjem tuđeg života.

U poslednjih 24 časa u Rusiji je registrovan 71 slučaj infekcije koronavirusom. Ukupan broj pacijenata sa Kovid-19 u Rusiji dostigao je 438 osoba, od čega je 16 ozdravilo, a 52.000 se nalazi pod nadzorom.

Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji koronavirusa.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala