Ruski naftaši sastaju se sa ministrom energetike zbog situacije na tržištu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju
Naftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici velikih naftnih kompanija okupiće se na sastanku sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji na naftnom tržištu.

Od prvog sastanka, nakon neuspeha sporazuma OPEK+, prošlo je 10 dana, a cene nafte su pale za oko 10 dolara po barelu.

U vezi sa nestabilnom situacijom na tržištu, ruski ministar energetike odlučio je da redovno održava sastanke sa naftnim kompanijama. Tako je prethodni sastanak održan 12. marta, ali učesnici sastanka nisu doneli nikakve konkretne predloge za poboljšanje situacije.

Ranije su izvori Sputnjika izjavili da će se na sastanku razgovarati o „mobilizacionim“ mogućnostima naftne industrije u svetlu situacije sa koronavirusom, a konkretno o funkcionisanju naftnih rafinerija.

Članice sporazuma OPEK+ nisu uspele 6. marta da se dogovore o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte. Moskva je predlagala da postojeći uslovi ostanu na snazi, dok je Rijad tražio da se proizvodnja nafte dodatno smanji. Zbog toga su od 1. aprila ukinuta ograničenja proizvodnje u zemljama-članicama bivšeg saveza. U svetlu raspada sporazuma OPEK+, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja koronavirusa, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta – danas je cena za barel nafte „Brent“ oko 26 dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala