Rusija privremeno ograničava izvoz svih vrsta žitarica

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaProdaja heljde u prodavnici u Simferopolju
Prodaja heljde u prodavnici u Simferopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je od 20. marta uvela privremena ograničenja na izvoz svih vrsta žitarica na period od deset dana, navodi se u pismu zamenice direktora ruske Agencije za fitosanitarni nadzor Julije Švabauskene regionalnim filijalama ove agencije.

„Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor od 20. marta 2020. na period od deset dana uvodi privremenu zabranu izvoza svih vrsta žitarica sve do posebnih uputstava radne grupe Državnog saveta Ruske Federacije za sprečavanje širenja nove koronavirusne infekcije u Rusiju“, piše u dokumentu.

Trgovinski lanci u Rusiji od početka marta, usled vesti o širenju koronavirusa i povećanju kursa glavnih valuta, beleže povećanu potražnju građana za nekim dugotrajnim prehrambenim proizvodima. Premijer Rusije Mihail Mišustin istakao je da u Rusiji ima dovoljno hrane i da vlasti preduzimaju sve mere kako u prodavnicama ne bi bilo praznih polica.

Generalni direktor analitičkog centra „Prozerno“ Vladimir Petričenko smatra da su privremena ograničenja izvoza žitarica iz Rusije uvedena kao preventivna mera, jer na domaćem tržištu nema deficita ovih proizvoda, a obim izvoza je mali.

On je dodao da je nemoguće predvideti koliko dugo zabrana može trajati u trenutnoj situaciji. 

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u svetu je zaraženo više od 353 hiljade ljudi, oko sto hiljada se oporavilo, a skoro 15,5 hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala