Pompeo optužuje Iran: Krivi ste za koronavirus u najmanje pet zemalja

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Iran da je kriv za širenje koronavirusa u najmanje pet zemalja.

„Prvi zabeleženi slučajevi Kovida-19 u najmanje pet zemalja bili su direktan rezultat toga što je iranski režim zanemario zdravlje svih ljudi“, napisao je Pompeo na Tviteru.

​Prema njegovim rečima, iranska avio-kompanija „Mahan er“ u februaru je izvršila najmanje 55 letova između Irana i Kine, šireći „vuhanski virus“.

Iranski režim laže o broju zaraženih

Pompeo je istovremeno odgovorio na optužbe vrhovnog lidera Irana Alija Hamneija, koji je rekao da su SAD odgovorne za koronavirus.

Izmišljotine Alija Hamneija da su SAD odgovorne za vuhanski virus izlažu Irance, Amerikance i ostatak sveta riziku“, ocenio je Pompeo.

On je dodao da je rukovodstvo Irana „ignorisalo upozorenja svojih stručnjaka iz oblasti zdravstva i najmanje devet dana su negirali prvi smrtni slučaj izazvan vuhanskim virusom“.

„Režim nastavlja da laže iranski narod i svet o broju zaraženih i smrtnih slučajeva“, smatra američki državni sekretar.

Prema njegovim rečima, „iranski činovnici ukrali su više od milijardu evra, koje su bile predviđene za medicinske proizvode, i nastavljaju da kriju maske, rukavice i opremu kako bi ih prodali na crnom tržištu“.

Pompeo je ranije optužio Kinu, Rusiju i Iran da šire dezinfomacije o koronavirusu, s ciljem diskreditacije poteza američkih vlasti u borbi protiv ove bolesti.

Podsećamo, u Iranu je više od 21,600 ljudi zaraženo koronavirusom, od čega je 1685 preminulo. U ovoj zemlji je najveća smrtnost od novog virusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala