Rusija: Ukidanje sankcija u zamenu za pomoć Italiji? Ne tražimo ništa zauzvrat

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva ne računa na to da će joj biti ukinute sankcije u zamenu za to što je ukazala pomoć Italiji u borbi protiv pandemije koronavirusa, to bi bilo apsurdno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne, to apsolutno nema veze jedno s drugim. Ovde ne može biti govora o nekakvim uslovima, računu ili nadama. Italiji je zaista potrebna znatno veća, sveobuhvatnija pomoć i to što čini Rusija  to je pružanje sve moguće pomoći. Apsurdno je govoriti o nekakvim nadama da će nešto dobiti zauzvrat, to nije tako“, rekao je Peskov na brifingu za novinare.

Italija je od svih zemalja Evrope najpogođenija koronavirusom i prošle nedelje je po broju žrtava pretekla Kinu gde je epidemija izbila.

Prema najnovijim podacima, na Apeninima je registrovano skoro 60.000 zaraženih, više od 7.000 ljudi je ozdravilo, a broj preminulih dostigao je 5.400. Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. marta u telefonskom razgovoru s premijerom Italije Đuzepeom Konteom potvrdio spremnost da Rusija pruži operativnu pomoć toj zemlji.

Devet aviona ruske vojske prebacilo je u Italiju oko 100 ruskih vojnih stručnjaka i tehniku.

Ideja o ukidanju sankcija zbog koronavirusa– vredna pažnje, ali ne zavisi od Rusije

Peskov je dodao da ideja o ukidanju sankcija prema Rusiji zbog ekonomske situacije u svetu i širenja koronavirusa zavređuje pažnju, ali da to zavisi od zapadnih partnera.

 „Sve zavisi od poznatih prestonica“, kazao je Peskov i podsetio da se Rusija, kao i ceo svet, nalazi u napetom trenutku imajući u vidu epidemiju koronavirusa, međunaredonu ekonomsku situaciju, cene energenata.

Upitan da li će Rusija prvo, jednostrano, preduzeti mere u vezi sa ukidanjem sankcija, Peskov je rekao da nije upoznat da se pripremaju jednostrani koraci, niti da se takvi potezi smatraju korisnim.

Kako je rekao, sankcije su kompleks mera koje se primenjuje uz ovlašćenje UN, a ono što rade SAD ili EU, i to jednostrano, su trgovinska ograničenja ili restrikcije koja su sa aspekta međunarodnog prava - nelegalne.

Kremlj za širu saradnju u svetu u borbi protiv koronavirusa

Peskov je inače rekao i da se Kremlj zalaže za širu međunarodnu saradnju u borbi protiv koronavirusa, jer, kako je rekao, „svi smo u istom problemu“.

Upravo na primeru Italije predsednik Putin je pokazao koliko tome pridaje veliki značaj, dodao je on.

Nijedna zemlja ne može koronavirus da pobedi sama i zato je potrebno ujediniti snage i međusobno se pomoći, rekao je Peskov.

Kada je reč o inicijativi da se zbog pandemije koronavirusa obustave sva oružana dejstva u svetu. Peskov kaže da je to tema za UN i podseća da u Siriji sada nema ratnih dejstava, da je situacija u Idlibu mirna posle dogovora Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Opštenarodno glasanje u uslovima pandemije

Peskov se osvrnuo i na planirano opštenarodno glasanje o izmenama Ustava, predviđeno za 22. april, istakavši da će glasanje, ako epidemiološka sitaucija to bude zahtevala, biti odloženo, ali nikakve odluke s tim u vezi nisu donete.

Što se tiče samog Putina i mogućnosti samoizolacije, Peskov kaže da je njegov dom je tamo gde radi, a u slučaju da učestvuje u nekim masovnijim manisfestacijama u Kremlju svi učesnici bi morali da budu podvrgnuti testu na koronavirus.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala