MMF: Svet očekuje veća recesija nego 2008. godine

© REUTERS / Yuri GripasZgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu
Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond (MMF) u tekućoj godini zbog pandemije koronavirusa očekuje recesiju u svetskoj ekonomiji ─ istu ili čak i veću nego što je bila tokom finansijske krize 2008. godine, navodi se u izjavi direktorke MMF-a Kristaline Georgijeve.

Ali, prema očekivanjima MMF-a, u 2021. godini doći će do oporavka globalnog BDP-a.

„Perspektive globalnog rasta su takve da je on u 2020. godini negativan zbog recesije, koja je možda ozbiljnija i on one za vreme finansijske krize 2008. godine. Ali, u 2021. godini može se očekivati njegov oporavak“, navodi se u izjavi Georgijeve.

Direktorka MMF-a je takođe istakla da je MMF spreman da za borbu protiv posledica finansijske krize prouzrokovane koronavirusom izdvoji jedan bilion dolara.

Podsetimo, MMF je u januaru snizio prognoze rasta globalnog BDP-a za 2020. i 2021. godinu – za 0,1 i 0,2 procentna poena na 3,3 odsto i 3,4 odsto.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija 11. marta je objavila epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zaraženo više od 353 hiljade ljudi, a više od 15 hiljada je umrlo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala