Korona ne odlaže izbore u Americi, a može li da preokrene rezultat? /video/

© AP Photo / John LocherIzbori u SAD
Izbori u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Malo je verovatno da će američke demokrate dozvoliti da zbog pandemije koronavirusa ne izaberu protivkandidata Donaldu Trampu za predsedničke izbore u novembru, a još je manja verovatnoća da će izbori za prvog čoveka SAD biti odloženi.

Ovako politikolog Aleksandar Pavić i dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ocenjuju aktuelnu situaciju u SAD povodom koronavirusa i predstojećih predsedničkih izbora.

Korona neće odložiti predsedničke izbore u SAD

„Poznajući Amerikance siguran sam da predsednički izbori neće biti odloženi zbog virusa, iako kod njih tek sada počinje realan strah i panika zbog pandemije. U tom smislu unutarstranački izbori za predsedničke kandidate će verovatno biti koncentrisaniji ili dugačije organizovani, ali pandemija svakako neće omesti nešto tako značajno kao što su predsednički izbori. Demokrate, koje i inače pokušavaju na sve načine da uruše Trampa, neće sebi smeti da dozvole da nemaju svog kandidata“, uveren je Deđanski.

Prema rečima Aleksandra Pavića, izbori za predsedničkog kandidata demokrata u nekim američkim državama odloženi su za maj ili jun, ali to nije problem ukoliko se oni održe pre konvencije Demokratske stranke. Džo Bajden se, dodaje on, već nametnuo kao kandidat i malo je verovatno da će Berni Sanders uspeti da dobije većinu.

„Ipak, izborni proces je već poremećen i mnogo zavisi od toga da li će i kod njih da dođe do naglog skoka obolelih i umrlih. Ako se to desi to može znatno da promeni situaciju. Naime, Nacionalna garda je u pripravnosti i ako bi se oni našli na ulicama zbog situacije sa koronom, demokrate bi mogle da kažu da izborni uslovi nisu fer i regularni, da se građani time zastrašuju i da predsednik Tramp to čini kako bi profitirao. Postoji dakle više argumenata koji mogu da se potegnu od strane opozicije u smislu osporavanja izbornih uslova ukoliko vide da stvari ne idu u, po njih, dobrom pravcu“, ocenjuje Pavić.

Na pitanje da li će se ukidanje „Obamakera“, zakona o povoljnijem zdravstvenom osiguranju koji je Tramp odbacio, obiti o glavu američkom predsedniku, Pavić odgovara da je Tramp do sada povukao niz dobrih poteza, poput besplatnog testiranja na koronavirus i pružanja pomoći malim preduzećima da prebrode krizu.

„Duboka država“ neće posustati

„Tramp je brzo reagovao kako bi umanjio udar na džepove građana. Zanimljivo je da je dobio pohvale čak i sa demokratske strane jer je reagovao u cilju spašavanja običnih ljudi, a ne samo korporacija i banaka što je bio slučaj 2008. godine u doba ekonomske krize. Tramp nije ideološki zadrt političar, pragmatičan je i pokazuje brigu za običnog čoveka i to će imati odjeka među građanima. On tu neće omanuti i neće dozvoliti da ga situacija sa virusom pokaže kao nekoga ko je hladnog srca i običan kapitalista, iako mu se to imputira od strane opozicije, poput priča o tome da je hteo da kupi kompaniju koja bi proizvela vakcinu samo za Amerikance“, primećuje Pavić.

Kako on kaže, „duboka država“ će sasvim sigurno i dalje pokušavati da prikaže Trampa kao bezdušnog kapitalistu.

„Međutim, dosadašnje odluke aktuelnog američkog predsednika pomalo podsećaju na reakcije Frenklina Ruzvelta kada je izbio Drugi svetski rat. Amerikanci na to neće ostati imuni i ako Tramp ostane na tom putu, to ga može dovesti do još ubedljivije pobede na izborima u novembru“, smatra Pavić.

I Stevica Deđanski smatra da Tramp naredni predsednički mandat može izgubiti samo svojim greškama ili podmetanjem od strane opozicije.

„Ako Tramp uspe da osvoji novi mandat imaćemo nastavak njegove politike i u naredne četiri godine i čišćenje sveta od „duboke države“ i te vrste libierlnog kapitalizma, što raznim državama može da otvori nove mogućnosti jer se međunarodni odnosi menjaju“, zaključuje Deđanski. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala