I svemirske letelice prolaze kroz karantin

CC BY 2.0 / NASA / Dve ruske svemirske letelice, svemirski brod "Sojuz MS-09" i brod za nabavku "Progres 70" spojeni za Međunarodnu svemirsku stanicu
Dve ruske svemirske letelice, svemirski brod Sojuz MS-09 i brod za nabavku Progres 70 spojeni za Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Sve svemirske letelice koje su poslate na druga nebeska tela, prolaze kroz takozvani planetarni ‘karantin ’ “, kaže šef odeljenja na Institutu za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka Vjačeslav Iljin.

On ističe da se tako ispunjavaju svi zahtevi Komiteta za svemirska istraživanja koja se odnose na zaštitu drugih planeta od infekcija zemaljskim mikroorganizmima i zaštitu biosfere Zemlje od mogućih patogenih mikroorganizama tokom povratka svemirske tehnike iz svemira.

„Ubuduće je, kao i sada, potrebno nastaviti sa dezinfekcijom i čišćenjem sve opreme biocidnim sredstvima kako bi se sprečio prenos patogena. Pored toga, neophodno je započeti napredna istraživanja u oblasti virusologije. Ranije nije bilo naročito interesovanje za ovaj pravac, a sada se zbog koronavirusa pojavila želja za istraživanjem“, kaže Iljin.

On navodi da se nedavno u naučnim krugovima pojavila ideja da je koronavirus mogao dospeti na zemlju od meteorita koji je eksplodirao u oktobru iznad Kine, ali da ta tvrdnja nije dokazana.  

Na pitanje koliko je posada Međunarodne svemirske stanice zaštićena od koronavirusa i od ostalih virusnih i bakterijskih infekcija, Iljin kaže da lekari još nisu primetili ništa alarmantno.

Decenijski sistem prevencije još uvek funkcioniše. Da bismo sprečili širenje virusa, imamo čitav arsenal sredstava za higijenu i bakteriostatičnih lekova. Ako virus nekako dospe do stanice, onda u uslovima mikrogravitacije, u uslovima ovog hermetičkog objekta, bakterijski aerosol je stabilniji nego na Zemlji. U novonastalim uslovima, naš odsek koji se bavi razvojem sredstava za ličnu higijenu treba da poradi na stvaranju sredstava koja ograničavaju emisiju mikroorganizama u životnoj sredini, uključujući možda i maske za astronaute da bi se ograničila pojava bakterijskog aerosola u svemiru kada je astronaut prehlađen, kija ili kašlje“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala