EU: Prvi put u istoriji suspendovan Pakt stabilnosti i rasta

© AP Photo / Virginia MayoOdraz sedišta EU ogleda se u zgradi Saveta EU u Briselu
Odraz sedišta EU ogleda se u zgradi Saveta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Evropske unije za ekonomiju i finansije (EKOFIN) usvojio je predlog Evropske komisije da prvi put u istoriji bude obustavljeno važenje glavnog dokumenta u evrozoni – Pakta stabilnosti i rasta – u znak podrške ekonomiji zbog pandemije koronavirusa, navodi se u saopštenju Saveta EU.
„Ministri su saglasni s procenom Evropske komisije da su se stekli svi uslovi za aktiviranje opšteg člana o suspenziji (važenja Pakta), usled teške ekonomske situacije u evrozoni, kao i u Evropskoj uniji uopšte“, ističe se u saopštenju Saveta EU.

Podsetimo, Pakt stabilnosti i rasta ograničava nivo deficita državnog budžeta zemalja evrozone na tri odsto BDP, a granicu javnog duga na 60 odsto BDP.

Suspendovanje dokumenta će omogućiti vladama članica evrozone da bez ograničenja uzimaju kredite, povećavajući deficit budžeta radi pomoći biznisu.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije Kovid-19 za pandemiju.

Do sada je širom sveta 349.751 osoba zaražena koronavirusom, 15.306 ljudi je preminulo, a 100.345 se izlečilo, pokazuju najnoviji podaci sajta „Vorldmeter“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala