Evropa može zatvoriti granice na dve godine

© AFP 2023 / Michal CizekSilueta muškarca sa medicinskom maskom na Karlovom mostu u Pragu
Silueta muškarca sa medicinskom maskom na Karlovom mostu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Granice država-članica Evropske unije mogu ostati zatvorene dve godine, izjavio je u vezi s širenjem koronavirusa u Češkoj predsednik Centralnog štaba za prevazilaženje krizne situacije i zamenik ministra zdravlja Češke Roman Primula.

On je istakao da razvoj situacije s koronavirusom u evropskim zemljama poprima neprijatnu tendenciju i da će mnogo vremena trebati za poboljšanje situacije.

Primula je naglasio da bi oštre mere češke Vlade u cilju sprečavanja širenja Kovid-19 na teritoriji ove zemlje trebalo da daju pozitivne rezultate. Međutim, po rečima češkog zvaničnika, njih ne treba očekivati pre druge polovine aprila.

„U Češkoj je neophodno iskoreniti pretnju od pojave novih talasa epidemije. Zbog toga je potrebno ne dozvoliti masovni ulazak u zemlju građanima Italije, Francuske, Nemačke, Španije i drugih zemalja u kojima je registrovan najveći broj zaraženih osoba“, izjavio je češki zvaničnik.

Podsetimo, Češka je zbog vanredne situacije zbog širenja koronavirusa u zemlji od 14. marta obustavila prijem zahteva za izdavanje šengenskih i dugoročnih viza.

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 16. marta najavila privremenu zabranu ulaska u Šengensku zonu na 30 dana zbog situacije s koronavirusom.

© Sputnik / Sergei KirkachViza Šengena
Evropa može zatvoriti granice na dve godine - Sputnik Srbija
Viza Šengena

Prema poslednjim podacima, u celom svetu je zbog pandemije koronavirusa trenutno zaraženo više od 328.000 ljudi, dok je više od 14.000 preminulo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa Kovid-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala