Moguće pooštravanje karantina u Rusiji

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMedicinski radnici proveravaju zdravstveno stanje putnika na aerodromu Vnukovo u Moskvi
Medicinski radnici proveravaju zdravstveno stanje putnika na aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske vlasti razmišljaju o pooštravanju karantina u zemlji i preduzimanju odlučnih mera za identifikovanje i testiranje onih koji su bili u kontaktu sa obolelima od koronavirusa radi njihove kasnije izolacije, ukoliko takvi koraci budu dali mogućnost za efikasnu borbu sa epidemijom, saopštio je za Sputnjik izvor u ruskoj vladi.

„Brzina širenja zaraze u Rusiji matematički odgovara situaciji u zemljama kao što su Španija, Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Ovo je porast sa 27 odsto na 33 odsto na dan kada se uporedi sa brojem slučajeva. Da bi Rusija došla do nivoa zemalja koje relativno uspešno kontrolišu širenje zaraze, kao što su Singapur, Japan i Južna Koreja, potrebno je preduzeti odlučne karantinske mere, identifikovati i povećati testiranje onih koji su bili u kontaktu sa obolelima i njihovu naknadnu izolaciju“, objasnio je sagovornik agencije.

On je, pri tome, napomenuo da Rusija „ima vremena da preduzme ove oštre, ali izuzetno neophodne mere kako bi se efikasno izborila sa koronavirusom“. Međutim, on je naglasio da te mere moraju biti zaista odlučne.

Izvor je naveo da ruske vlasti nastavljaju da „pažljivo analiziraju informacije vlada drugih zemalja o merama za obuzdavanje koronavirusa, izdvajajući najuspešnije“.

Prema njegovim rečima, radi se o koracima u oblasti zdravstva, ekonomije i otvorenosti u informisanju stanovništva.

„Da bi se donela odluka o svrsishodnosti dodatnih mera, Rusija proučava međunarodno iskustvo u povećanju masovnog testiranja ljudi koji su bili u kontaktu sa bolesnima, karantina za bolesne, izolaciji ljudi, zatvaranju granica, otkazivanju masovnih događaja i zabrani masovnih okupljanja“, precizirao je izvor.

Što se tiče oblasti ekonomije, posebna pažnja se obraća na podršku malim i srednjim preduzećima, kao i granama industrije koje su najviše pogođene uvođenjem ograničenja, istakao je sagovornik.

Takođe je rekao da su značajne mere za „izgradnju poverenja u poteze vlade“, podsetivši da se strani lideri javno obraćaju stanovništvu kako bi objasnili situaciju i akcije koje se preduzimaju za suzbijanje širenja zaraze i obnavljanje ekonomije.

„Vlasti nastoje da budu maksimalno otvorene u vezi sa svim postojećim podacima o obimu i posledicama širenja infekcije“, zaključio je sagovornik agencije.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 308 hiljada ljudi, 95 hiljada se oporavilo, a više od 13 hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala