Sergej Lavrov slavi 70. rođendan: Majstor diplomatije, koji je izgradio imidž Rusije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas slavi 70. rođendan. Danas je jedan od najpoznatijih i najuvaženijih diplomata na svetu, dok ga se bivše kolege iz štaba UN sećaju kao majstora diplomatije, koji savršeno poznaje pravila Saveta bezbedosti UN.

Na funkciji ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov se nalazi punih 16 godina. Njegovi uspesi i autoritet među svetskim političarima poznati su i onima koji ne prate spoljnopolitičku scenu.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu poznaje Lavrova odavno, još dok je Šojgu bio na čelu Ministarstva za vanredne situacije. Prema rečima Šojgua, više puta su zajedno radili u Jugoslaviji i Iraku.

„Obojica volimo prirodu, volimo putovanja, raznorazne vrste pesama. Na zasedanjima vlade smo razmenjivali epigrame. Prilično često se srećemo i na sportskom terenu“, ističe Šojgu i dodaje da je Lavrov najveći profesionalac.

„Čovek kada ga jednom pogleda pomisli da takav treba da bude pravi diplomata, pravi zaštitnik interesa svoje zemlje“, istakao je Šojgu.

Prema rečima predsednice Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko, Lavrov je jedan od najpoznatijih ministara u svetu.

„Nema više takvih“

Pre funkcije miistra spoljnih poslova, Sergej Lavrov se nalazio na dužosti stalnog predstavnika Rusije u UN od 1994. do 2004. godine, a osim toga bio je diplomata u stalnom predstavništvu UN-a 80-ih godina.

U Štabu UN-a pamte ga kao majstora diplomatije, koji bez greške poznaje pravila Saveta bezbednosti, strastvenog pušača i ljubimca novinara.

Prema rečima zvaničog predstavnika geeralnog sekretara UN-a Stefana Dižarika, Lavrov je bio sjajan praktičar umetnosti diplomatije.

Novinarka listova „Lobs“ i „Mediapart“ Selija de Lavare priseća se da su sve žene bile zaljubljene u Lavrova, i da je bio jedan od najotvorenijih diplomata u UN.

Poznavao je svoj posao. Kada je došao u UN, Rusija je bila prilično slaba. Odlučio je da izgradi imidž Rusije, i uspeo je u tome. Nema više takvih“, smatra novinarka.

Na privatnom plau, šef ruske diplomatije je poznat kao ljubitelj avanturizma – svako leto na dve nedelje odlazi u šume Altajske planine na kampovanje. Međutim, prema rečima njegovog bliskog prijatelja, profesora Jurija Kobaladzea, burni međunarodni život ni tamo mu ne da mira. Ipak, od svih sportova Lavrov najviše voli fudbal, strastveno navija za „Spartak“, razume se i u muziku, svira gitaru i piše pesme.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala