Ruski lekar savetuje kako prepoznati koronavirus kod dece

CC0 / Unsplash / Karantin
Karantin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski pedijatar i televizijski voditelj Jevgenij Komarovski objasnio je kako se kovid-19 javlja kod dece i kako prepoznati da su zaražena njime.

„Dečji organizam, po pravilu, lakše podnosi virus od organizma odraslih ljudi“, objasnio je lekar na „Instagramu“, i dodao da kovid-19 kod najmlađih pacijenata najčešće podseća na akutnu respiratornu virusnu infekciju.

Komarovski je objasnio da se prilikom zaraze koronavirusom kod dece često javljaju povraćanje i dijareja, a da opasnost leži u činjenici da se uzročnik bolesti duže vreme izbacuje putem izmeta.

A post shared by Doktor Komarovskiй (@doctor_komarovskiy) on

„Decu koja se nalaze u žarištu epidemije potrebno je pregledati ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi, promene u disanju, kao i problemi sa stolicom“, istakao je lekar.

On je istakao da su skoro svi smrtni slučajevi izazvani koronavirusom kod dece povezani sa teškim patološkim stanjima, koja nemaju veze sa samim virusom.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Broj zaraženih koronavirusom u svetu popeo se na 276.532, a broj umrlih na 11.418 osoba. Iako virus najviše pogađa starije iz SZO su upozorili da ni mladi nisu nepobedivi.

Sve o koronavirusu pratite na našem sajtu: Pandemija iz minuta u minut: Raste broj obolelih, svet pozvan da shvati pretnju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala