Rusija šalje testove na koronavirus, uskoro stižu i u Srbiju

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaSistemi za testiranje na koronavirus
Sistemi za testiranje na koronavirus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski državni organ za sanitarni nadzor i kontrolu „Rospotrebnadzor“ poslao je svoje najnovije sisteme za testiranje koronavirusa u 13 zemalja sveta. Ti sistemi omogućavaju da se izvrši preko 100.000 testova na koronavirus.

Prvenstveno su ove sisteme dobile zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza i Zajednice nezavisnih država (ZND), kao i Iran, Mongolija i Severna Koreja, a ubrzo se očekuje da će ove testove dobiti i Srbija, kao i Egipat i Venecuela.

Iz „Rospotrebnadzora“ tvrde da su ovi sistemi doprineli da se utvrde prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Jermeniji, Belorusiji, Kirgistanu i Uzbekistanu.

Pre nešto više od mesec dana ovi sistemi testirani su od strane kineskih stručnjaka, koji su potom potvrdili da su oni izuzetno efikasni jer se čuvaju na temperaturama od četiri stepeni Celzijusa iznad nule, dok druge treba čuvati na temperaturama od 20 stepeni ispod nule.

Pored toga, instrumenti za dijagnostiku su zasnovani na široko raširenim metodama koje omogućavaju da se otkriju pojedinačne kopije virusa i da se dobiju rezultati u roku od dva do četiri sata.

Za dijagnozu bolesti dovoljno je da se uzme bris čoveka.

Podsetimo, kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Broj zaraženih koronavirusom u svetu popeo se na 276.532, a broj umrlih na 11.418 osoba. Iako virus najviše pogađa starije iz SZO su upozorili da ni mladi nisu nepobedivi.

U Rusiji broj zaraženih iznosi 253, a 12 ljudi se već izlečilo.

Sve o koronavirusu pratite na našem sajtu: Pandemija iz minuta u minut: Raste broj obolelih, svet pozvan da shvati pretnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala