Poljski zamenik ministra: Prekidamo sa Rusijom i poslednje veze

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Poljske
Zastava Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ministra za državnu imovinu Poljske Pjotr Ništor optužio je Rusiju da sprovodi kampanju deziformisanja o koronavirusu protiv Zapada. Zbog toga Poljska raskida sa Rusijom i poslednje veze, prenosi list „Gazeta Polska cođenje“.

Najbolje oružje protiv ruskih deziformacija su pouzdane informacije. Zbog toga apelujem da se ne poziva na 'javno dostupe iformacije', nego na konkretne dokaze, zato što samo oni slabe stvarne pokušaje dezinformisanja“, rekao je Ništor u itervjuu za poljski list.

On je istakao da je aktivnost ruskih trolova na internetu u eri epidemije koronavirusa nesumnjivo ozbiljan problem, koji ni u kom slučaju ne treba potcenjivati.

Gasno tranzitno čvorište u Kurskoj oblasti - Sputnik Srbija
SAD zabrinute što ne mogu da nadomeste Evropi ruski gas

„U ovoj situaciji pretnje od koronavirusa, pouzdana informacija je apsolutna osnova za promišljene poteze ne samo vlade, nego i celog društva. Rusko dezinformisanje uglavnom postane aktivno u ovako teškim trenucima, i usmereno je na produbljivanje krize i stvaranje haosa“, dodao je poljski političar.

Na pitanje zašto Rusi, koji su i sami „upali u krizu“ zbog niskih cena nafte sprovode antipoljske akcije, Ništor je odgovorio da se Poljska smatra liderom u Centralnoj i Istočoj Evropi.

„Raskidamo poslednje veze sa Rusijom, realizujući mnogo projekata diversifikacije, koji jačaju našu bezbednost“, dodao je on i kao primer naveo ugovore o isporuci tečnog prirodnog gasa iz SAD, kao i najveće vojne vežbe u poslednjih 20 godina s učešćem američke vojske - „Branilac 2020“, koje će se održati u Poljskoj u aprilu.

„Takvi koraci nanose ozbiljan udarac po položaju Rusije u regionu“, zaključio je Ništor.

Podsetimo, Amerika je zbog koronavirusa obustavila prebacivanje vojnika koji su na tlu Evrope trebali da učestvuju u vojnoj vežbi  „Branilac Evrope 2020“, a otkazala je i neke druge manevre. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala