Milioni Amerikanaca gube posao, biće bolnije nego 2008. godine

CC0 / piksabej / Amerika u mraku
Amerika u mraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stanje američke ekonomije se brže pogoršava, nego što je to bilo za vreme svetske finansijek krize 2008. godine, piše Vašington post.

Vanredne mere koje imaju za cilj suzbijanje širenja novog koronavirusa dovele su do toga da 84 miliona Amerikanaca ostanu kod svojih kuća, a time do potpunog prekida rada većine preduzeća u zemlji.

Zbog ekonomskog pada milioni Amerikanaca gube posao. Prema podacima „Bank of Amerika“, naredne nedelje Ministarstvo rada će objaviti da je skoro 3 miliona stanovnika zemlje podnelo zahtev da im se pruži socijalna pomoć zbog nezaposlenosti. To je četiri puta više od istorijskog maksimuma koji je zabeležen 1982. godine za vreme recesije. Svakim danom, naglašava „Vašington post“, kriza se povećava jer se restorani, bioskopi, sportske dvorane i preduzeća zatvaraju kako se ne bi širila infekcija.

Američki ekonomisti smatraju da će se kao posledica borbe protiv koronavirusa nivo nezaposlenosti povećati sa sadašnjih 3,3 odsto na 20 odsto.

„Očekujemo zaista teško vreme. Ako preduzeća budu imala ozbiljne gubitke i budu morala da otpuštaju radnike, a kompanije budu pred bankrotom, teško ćemo ih iz toga izvući“, navela je bivša šefica Federalnih rezervi SAD Cenet Jelen.

Pri tome, kako navodi list, kompanija predsedniak SAD Donalda Trampa "Trump Organization", čiji prihodi značajno zavise od turizma i restorana, ozbiljno je postradala zbog zatvaranja niza objekata i otpuštanja radnika u tri hotela.

Sa svoje strane, nastavlja list, američke obaveštajne službe su u januaru i februaru upozoravale vlasti da povećanje infekcije može prerasti u pandemiju.

U SAD, prema informacijama Univerziteta Džona Hopkinsa, zaraženo je koronavirusom 19624, dok je umrlo 260 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala