Ko se čuva i Bog ga čuva: Mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije uputili savete usled krize

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije ispred crnogorskog parlamenta
Mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije ispred crnogorskog parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručili su danas da su svi dužni da se vladaju po propisima i savetima zdravstvene struke radi sprečavanja širenja koronavirusa i istakli značaj savesnog, razumnog i solidarnog ponašanja.
„Naš uzvik: ‘ne damo svetinje’ važi i ovde jer svaki čovek je svetinja koju treba štititi i braniti od bilo kakve zaraze i greha“, naveli su u oni u uputstvu objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorske-primorske.

Svim verujućim ljudima, naročito onim starijim od 65 godina, očinski su savetovali da ne napuštaju svoje domove, čak ni onda kada je u pitanju potreba za bogosluženjem i pričešćem svetim tajnama.

Svakog od njih, pričestiće nadležni sveštenik, u njihovom domu, i po njihovoj izraženoj volji i zahtevu, naveli su i istakli da „možemo i treba da svi verni pretvorimo svoje domove u hramove, po reči atinskog Arhiepiskopa Jeronima, da u njima ujedinimo svoja srca, tražeći zdravlja i milost Božiju za sve ljude“.

Ističu da higijenu u hramovima treba držati, kao i do sada, u besprekornom redu, kako nalaže crkvena tradicija i odnos poštovanja prema svetinjama Hramovi treba da su otvoreni i provetreni od jutra do večeri, kako bi vernici mogli stupiti u njih i obaviti svoju molitvenu potrebu.

U dane služenja cvete liturgije, tokom sedmice i u nedelju – vernici će biti obavešteni o rasporedu službi u svim gradskim i prigradskim hramovima, kako bi se obezbedilo u njima učešće vjernika, a opet – u skladu sa propisanim zdravstvenim merama.

Naveli su da sveto pričešće, ne predstavlja magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koje nam prete sa drugih strana ─ izvan svetog Putira ─  prilikom dolaska u crkvu, ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama.

„Zato je neophodno da praktikujemo sve mere zaštite koje je država propisala. Ko god se neodgovorno ponaša u datim okolnostima zapravo kuša Gospoda Boga svoga, a neretko i sablažnjava braću i sestre svoje (Episkop bački Irinej)“, navodi se u poruci.

Za krštenja i opela i druge duhovne bogoslužbene potrebe preporučuju vernicima da u dogovoru sa parohijskim sveštenikom, preduzmu sve – kako bi se pomenute sveštenoradnje obavile u skladu sa svim propisanim zdravstvenim merama.

„Koliko nam treba duhovna pomoć i zaštita – prizivanjem Blagodati Božije, kroz crkvene molitve, u istoj meri se od nas traži krajnja odgovornost u pogledu sprovođenja onih mera koje štite i nas same i druge ljude oko nas, od opasnosti epidemije koja ubija ljude širom sveta“, naveli su.

„Po divnoj reči Svetog Grigorija Bogoslova i ova epidemija je ‘oblačak koji će brzo proći’. Zato ne plašimo se, strah i panika je najopasniji virus, ali po onoj narodnoj ‘čuvajmo se da nas i Bog sačuva’. Pokazujemo odgovornost zato što volimo Boga i bližnje a ne zato što strah kuca na naša vrata“, naveli su Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala