Kućni ljubimci u doba koronavirusa: Mogućnost zaraze i prevencija

© Sputnik / Miloš ĆurčinMačke
Mačke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako trenutno vlada pandemija koronavirusa među ljudskom populacijom, i kućni ljubimci su podložni ovoj bolesti, ali ne svim tipovima virusa, kaže profesor sa fakulteta Bionženjering i veterinarska medicina iz Donska Aleksej Jermakov.

„Kućni ljubimci se mogu zaraziti koronavirusom, ali ne svim njegovim vrstama. Ako govorimo konkretno o virusu Kovid-19, koji je prouzrokovao pandemiju, onda ovaj virus nije opasan za kućne ljubimce. Međutim, postoje vrste ovog virusa koje pogađaju i kućne ljubimce“, ističe profesor.

Prema njegovim rečima, „životinjski“ koronavirus ne predstavlja opasnost za čoveka. Među ljudima uglavnom cirkuliše beta-koronavirus, dok pseći i mačiji virusi pripadaju alfa-podgrupi koronavirusa.

Profesor ističe da je ipak neophodno preduzeti preventivne mere. Važno je obratiti pažnju na preporuke Svetske veterinarske asocijacije, koja glasi da ukoliko čovek ima simptome bolesti, neophodna je njegova izolacija, ne samo od ljudi, nego i od životinja.

„Razlog toga je činjenica da je novi koronavirus nedovoljno istražen. Za vrste virusa koje su poznate nauci postoji vakcina. Zbog toga je veoma bitno da vakcinišete svoje ljubimce. Tim pre što su vakcine danas polivalentne, odnosno istovremeno štite životinje od nekoliko mogućih bolesti“, objašnjava Jermakov.

On napominje da vrsta koronavirusa koja je opasna za pse, ne predstavlja opasnost mačkama, i obrnuto.

U cilju prevencije, profesor takođe preporučuje da se isključe kontakti ljubimca i čoveka sa divljim životinjama. Takođe bi iz ishrane trebalo izbaciti meso divljači. Naučnici smatraju da se virus, koji je danas u svetu proglašen pandemijom, proširio „zahvaljujući“ kineskoj tradiciji da u ishrani koriste meso divljih životinja, pritom i termički neobrađeno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala