Koronavirus obustavio američki let na Mesec

© AP Photo / Michael ProbstAvion leti pored Meseca.
Avion leti pored Meseca. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir (NASA) saopštila je u četvrtak da će, zbog pandemijer koronavirusa, privremeno obustaviti proizvodnju i testiranje hardvera rakete i kapsule koji će se koristiti u planiranim misijama leta na Mesec.

Izjava koju je dao administrator NASA Džim Bridstajn izričito ukazuje na zatvaranje objekata agencija „Mikoud esembli fasiliti“ i „Stenis spejs senter“ u Luizijani i Misisipiju. U saopštenju je navedeno da mera stupa na snagu u petak.

„Promena u 'Stenisu'je izvršena zbog sve većeg broja slučajeva obolelih od koronavirusa u zajednici oko Centra, broja samoizolovanih naših radnika i jednog potvrđenog slučaja u našem timu. Iako u 'Mikoudu' nema potvrđenih slučajeva, ustanova prelazi u Fazu 4 zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa u tom području, u skladu sa lokalnim i saveznim smernicama“, navodi se u saopštenju.

NASA će privremeno obustaviti proizvodnju i testiranje 'Spejs lanč sistema' i 'Orion' hardvera. NASA i timovi izvođača radova odobrili su uredno gašenje kojim će se sav hardver staviti u sigurno stanje sve dok se rad ne nastavi. Kad se to završi, dozvoljeno osblje na licu mesta biće ograničeno samo na ono koje je neophodno da zaštiti živote i kritičnu infrastrukturu“, dodaje se u saopštenju.

Uz to, Bridstajn je rekao da će u dogledno vreme biti na snazi obavezan telekomunikacioni rad osoblja u tim centrima.

„Svi prethodno odbreni izuzeci za rad na licu mesta ukidaju se i potrebna su nova odobrenja kako bi se dobio pristup centru“, precizirao je on.

Prema portalu „Spejs“, jezgro lansiranja u svemir izgrađeno je u objektu „Mikoud“ a testirano u „Stenisu“. Nedavno je moćna raketa prošla probnu kampanju „zelenog trčanja“ uoči svog debija u NASA-inoj misiji „Artemis 1“.

Očekuje se da će „Artemis 1“ biti prvi američki integrisani let letelice „Orion“ i „Spejs launč sistema“ sa unapređenim sistemima Kenedijevog svemirskog centra. „Artemis 1“ let bez posade planiran je za sredinu iduće godine i trebalo bi da razgleda letelice u svemiru a posle da kruži oko Meseca.

Posle prvog lansiranja, „misija „Artemis“ trebalo bi da izvede još dva leta sa posadom,a drugi je planiran kao prva misija koja bi trebalo da sleti blizu Mesečevog Južnog pola. Poslednje sletanje na Mesec u organizaciji NASA bilo je tokom misije „Apolo 17“ 1972. godine.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala