Srpski epidemiolog opisao šta nas očekuje narednih dana

Pratite nas
Za sada nema cirkulacije koronavirusa u Srbiji, izjavio je danas načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje epidemiolog Predrag Kon i napomenuo da se u narednim danima može očekivati oko 30 zaraženih na dnevnom nivou, kao i da će naredna nedelja pokazati da li su mere koje je preduzela država dale rezultate.

Kon je kazao da je u Srbiji trenutno zaraženo 149 osoba, a da su juče registrovana 32 nova slučaja, noćas 14, da je osam pacijenata na respiratoru i da je ta situaija „još uvek solidna“ s obzirom da je prošlo 16 dana od prvog registrovanog slučaja.

„Ova nedelja je važna jer će videti da li ima efekata sve što je do sada preduzeto, a ovi brojevi pokazuju da ima efekta i bilo bi dobro da što duže traju“, rekao je Kon za TV Prva, a prenosi Tanjug.

Na pitanje šta bi se moglo smatrati uspehom na kraju treće nedelje, Kon je kazao da je to teško procenjivati i da je uspeh svaki dan bez smrtnog slučaja.

Napomenuo je da negativne vesti iz Španije, Italije, Nemačke i drugih evropskih zemalja ukazuju da virus neće uskoro nestati i naglasio je da se moraju nastaviti dalje aktivnosti u cilju sprečavanja širenja Kovid-19, te da je neophodno naći najracionalnija rešenja u budućnosti.

„Kada stigne zaštitna oprema moraćemo više da je koristimo jer će istovremeno krenuti cirkulacija virusa u Srbiji što za sada još nije slučaj i tada ćemo više govoriti tome“, kazao je Kon.

Podvukao je da za sada nema cirkulacije virusa u Srbiji i da još nemamo potvrđene slučajeve teških akutnih respiratornih infekcija koji su povezani bez ikakvih epidemioloških podataka.

„To je značajno reći jer sa njihovom ozbiljnijom pojavom možemo reći da je virus u cirkulaciji i da se masovno može prenositi kroz populaciju. Upravo su zato sve mere koje smo preduzeli vrlo značajne i svaki dan i nedelja postaju jako bitni“, rekao je Kon.

Kako je dodao, „čekamo da virus počne da posustaje u zapadnoj Evropi jer će se to preneti i na nas, bitno je da do tada izdržimo što je moguće duže“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala