Domet preko celog sveta: Kako se razvija sistem komunikacija ruske mornarice

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaParada Ratne mornarice Rusije
Parada Ratne mornarice Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji se pojavila nova generacija antena za odašiljanje i prijem, koje mogu da predaju sigal pomoću jonosfere. Namenjene su za brodove koji plove na velikim udaljenostima, kao i za obalske centre veze. Antene će omogućiti da ruska Rata mornarica poboljša kvalitet signala i da ga zaštiti od ometanja.

„Nastavljamo da razvijamo liniju savremenih sredstava i sistema za komunikaciju. Pravimo nove vrste antena i uređaja, koji će povećati kvalitet i domet primopredajnih signala. Do sad stečeno iskustvo koristi se za razvoj novih brodskih komunikacioih sistema, koje će moći da koriste brodovi koji plove na velikim udaljenostima na morima i okanima“, rekao je izvršni direktor ruske državne korporacije „Rosteh“ Oleg Jevtušenko.

Prema njegovim rečima, najnovije antene su predviđene za prenos signala pomoću jonosfere – radijacija koja se emituje u zenit odbija se od gornjeg sloja atmosfere pod malim uglovima i pokriva područje u radijusu do 800 kilometara.

Aparatura se može koristiti i za radio-komunikaciju, zaštićenu od ometanja, a antene za prijem i odašiljanje takođe povećavaju kvalitet brodske komunikacije na račun smanjenog uticaja električih svojstava zemlje, morskih talasa i terena.

Dan Ruske mornarice - Sputnik Srbija
Formirane dve nove protivpodmorničke udarne grupe ruske mornarice

Prema rečima vojnog eksperta Jurija Knutova, antene će uglavnom biti primenjivae u ruskoj Ratnoj mornarici. Njima će biti opremljene modernizovane nuklearne krstarice i fregate projekta 22350. Pored toga, najnovije antene verovatno će se koristiti u kopnenim centrima i čvorištima veze, ističe stručnjak.

„Naši inženjeri su otkrili kako da iskoriste sposobnost joosfere da odbija radio-signale. To je veoma značajno dostignuće za obezbeđivanje komunikacije ruske vojne mornarice. Zahvaljujući tome, naši brodovi i obalske stanice neće morati da koriste satelitsku komunikaciju, koja ima nedostatke“, objašnjava Knutov.

Radio-stanice šeste generacije

Komunikacioni sistem ruske mornarice predviđen je za brzu, pouzdanu i tajnu razmenu informacija. Njeni elementi su obalski, brodski i svemirski sistemi.

U dokumentima ruskog Ministarstva odbrane navodi se da ključnu ulogu u osiguravanju upravljanja jedinicama na ratnoj pozornici i dalje igraju sredstva radio-komunikacije, iako se u Rusiji razvija jedinstven satelistski komunikacioni sistem treće faze.

Brodovi Crnomorske flote na generalnoj probi vojno-pomorske parade u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Ruska Ratna mornarica ostavlja bez daha /video/

„Reč je prvenstveno o radio-stanicama šeste generacije, koje omogućavaju da se izgradi mreža kognitivne radio-veze sa povećanom sposobnošću propuštanja, između ostalog, i u uslovima organizovanih i nenamernih smetnji. Ovakvi uređaji omogućavaju da uspostavi komunikacija „svakog sa svakim“ u automatizovanom režimu pri svim oblicima i metodama ratnih dejstava“, navodi se u dokumentima Ministarstva.

Prenos velikih količina informacija

Ruska državna korporacija „Roselektronika“ u martu 2019. godie završila je testiranje nove modifikacije komuikacionog sistema za brodske i obalske automatizovane sisteme upravljanja. Reč je o novoj četvorokanaloj verziji sistema za prenos podataka R-098-6K.

„Obezbeđena je mogućnost predaje velikih količina informacija putem radio-komuikacionih kanala male brzine“, objašnjava proizvođač.

Da bi se potvrdila efikasnost novog komuikacionog sistema, Crnomorska flota je izvela vojno-tehnički eksperiment. Iženjeri su uspeli da postigu značajno poboljšanje taktičkih i tehničkih karakteristika sistema u smislu obezbeđivanja pouzdanosti i bezbednosti automatizovane razmene poverljivih informacija putem vazdušnih i kopnenih radio-mreža za predaju podataka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala