Sve je stalo osim NATO: Alijansa ne odlaže vežbe usred Evrope ni zbog koronavirusa

© AP Photo / Shakh AivazovVojne vežbe NATO
Vojne vežbe NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Planirana NATO vojna vežba u Evropi „Defender 2020“ biće održana smanjenim obimom ali neće biti odložena niti otkazana zbog pandemije koronavirusa. NATO demonstrira moć i u periodu kad je sve stalo.

Na vežbi je trebalo da učestvuje 20.000 vojnika, od čega je 6.000 iz Amerike, a planirano je da manevrišu u 10 evropskih zemalja. Na zvaničnom sajtu alijanse piše da se obim vežbe smanjuje zbog pandemije i da se obustavlja kretanje osoblja i opreme iz Sjedinjenih Država u Evropu. Ali, mnogi su već došli.

Mediji prenose reči italijansog novinara lista „Manifest“ Manilo Dinučija, koji tvrdi da su vojnici na vežbi izuzeti od protokola u vezi s virusom korona, a sve to je zabeleženo na video-snimku, na kojem se vidi kako je prvih 200 vojnika američke vojske stiglo u Bavarsku 6. marta, bez maski na licu, i kako se rukuju i ljube sa nemačkim vlastima i drugovima.

NATO vežba i usred epidemije korone

Zašto je uopšte ova vežba morala da bude održana kada je sve drugo odloženo?

General u penziji Božidar Forca kao odgovor na ovo pitanje ima samo jednu reč – moć!

„Oni pokazuju silu u svakom momentu. Cilj je da pokažu ko su oni. To je jednostavan razlog i oko toga se ne treba dvoumiti. Treba im da pokažu svima da mogu i u ovakvim vremenima organizuju takve stvari kao što su na primer – vežbe,“ ističe naš sagovornik

Po njegovim rečima, vežbe su mogle lako da budu otkazane, jer ne postoji nikakva razlog da baš sada i u ovakvim uslovima budu održane.

© AP Photo / Csaba KrizsanAmerički vojnik se sprema za vežbe NATO-A
Sve je stalo osim NATO: Alijansa ne odlaže vežbe usred Evrope ni zbog koronavirusa  - Sputnik Srbija
Američki vojnik se sprema za vežbe NATO-A

"Na Zapadu postoji program koji se zove „open dor“ (otvorena vrata) ili u Evropi „militari mobiliti“- što znači otvorene granice za određene aktivnosti vojnih snaga koje doprinose miru,“ objašnjava naš sagovornik. Tako da za NATO nema prepreka ni u doba korone.

Topovnjača u Evropi

Na zvaničnom sajtu NATO piše da je vežbom najpre obuhvaćeno nekoliko povezanih manevra - Dinamički front, Zajednička procena ratnih dejstava, Sabljarski udar i brzo reagovanje – ali se one neće sve izvesti.

"Predviđamo da će borbeni tim oklopne brigade koji je već raspoređen u Evropi sprovoditi topovnjaču i druge kombinovane treninge sa Saveznicima u okviru modifikovane vežbe Savezničkog duha. Vežba se smanjuje zbog izbijanja novog oblika koronavirusa, poznatog i pod nazivom COVID-19, koji se probio kroz Evropu“.

Inače, vežba“Defender 2020“ trebalo je da bude paralela sa vežbom REFORGER iz vremena hladnog rata u Evropi, koja je simulirala razmeštanje NATO-a u Zapadnu Nemačku u slučaju sukoba sa Sovjetskim Savezom. Ovogodišnja vežba planirana je da simulira izmišljenog takmičara iz neposredne blizine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala