Šta rade srpski studenti „zarobljeni“ na aerodromu u Amsterdamu dok čekaju evakuaciju /video/

© Foto : Nikola Nasev, privatna arhivaSrpski studenti zarobljeni na aerodromu u Amsterdamu
Srpski studenti zarobljeni na aerodromu u Amsterdamu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema informacijama Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, večeras će iz Srbije biti poslat avion po studente koji se od juče nalaze zarobljeni na aerodromu u Amsterdamu. Zbog naredbe fakulteta o zatvaranju internata u kojima su boravili, oni moraju da se vrate u Srbiju.

Usled pandemije koronavirusa čije su posledice najteže na evropskom kontinentu, mnoge države svakodnevno uvode stroge mere u cilju njenog obuzdavanja. Od četvrtka u podne, aerodrom u Beogradu je zatvoren za međunarodne letove. Zbog toga je osam studenata koji su se vraćali iz Amerike i Kanade zarobljeno na aerodromu u Amsterdamu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da krizni štab MSP u koordinaciji sa kabinetima predsednika i premijerke radi na organizaciji pomoći našim građanima koji su zbog haosa u međunarodnom saobraćaju zarobljeni na raznim aerodromima.

Avion dovozi „zarobljene“ srpske studente

Nikola Nasev, jedan od „zarobljenih“ Srba koji studiraju u Americi i koji se trenutno nalazi na aerodromu u Amsterdamu, svedoči za Sputnjik o svom iskustvu „zatočeništva“, rekavši da u društvu dvojice momaka sa istog fakulteta lakše podnosi situaciju.

© Foto : Nikola Nasev, privatna arhivaVećina letova na aerodromu u Amsterdamu je otkazana
Šta rade srpski studenti „zarobljeni“ na aerodromu u Amsterdamu dok čekaju evakuaciju /video/ - Sputnik Srbija
Većina letova na aerodromu u Amsterdamu je otkazana

Razlog njihovog puta ka Srbiji je naredba fakulteta:

„Ljudi ne razumeju da je nama stigao mejl od škole u utorak uveče da do nedelje u 6 sati po podne moramo da napustimo sobe. Mi imamo sobe u zgradama internata koji su u vlasništvu škole, a koje mi iznajmljujemo. Mi smo dobili informaciju da moramo da ih napustimo u roku od pet dana, što u prevodu znači da bismo bili izbačeni na ulicu sa koferima i ne bismo imali gde da odemo. Mislim da je potpuno prirodna reakcija svakog čoveka koji bu ovakvoj situaciji prvo pomislio da ode kući“.

Ambasada pomogla

Njih trojica sleteli su u Amsterdam u četvrtak u osam ujutru, a let je za Beograd je trebalo da bude dva sata kasnije. Tada su stupili u kontakt sa ostalih pet studenata koji su se našli u istoj situaciji i saznavši da je let otkazan i da kasnijih letova takođe neće biti, uputili su apele za pomoć preko društvenih mreža i kontaktirali ambasadu.

„Naš najbolji a verovatno i jedini pravi izvor informacija je bila ambasada. Nas osmoro se držalo sve vreme zajedno, zajedno smo se kretali i sedeli i provodili vreme. Zvali smo ambasadu, slikali svoje pasoše i poslali im, i čekali smo informacije od njih. Moram da pohvalim ambasadu koja je učinila sve što je u njenoj moći da nam pomogne. Dali su nam informacije šta je bilo do njih. Rekli su nam da nije pametno da izlazimo sa aerodroma, jer nisam siguran, ali mislim da otkad su zatvorene granice EU nama je potrebna viza za boravak u zemljama Šengena. Tako da nismo smeli da izađemo da ne bismo rizikovali da završimo u nekom karantinu“, objašnjava Nasev za Sputnjik.

Na aerodromu su, kako dodaje, odlukom Vlade svi restorani i kafići zatvoreni. Rade samo  manje trafike na kojima su uspeli da se obezbede hranom i pićem ne znajući da će posle podne i oni biti zatvoreni.

Prema rečima našeg sagovornika na amsterdamskom aerodromu 90 posto letova je otkazano, a oni ne smeju da ga napuste jer nemaju vizu za boravak u zemljama EU.

Na osnovu informacija koje smo dobili od Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, većina studenata je na sigurnom. Za sada su samo su neki od studentskih domova u Rusiji zatvoreni, ali Konzulat u Moskvi preduzima sve mere u vezi sa ovim studentima.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala