Slavko Perošević opevao Brdžu Brkovića: S tobom je prava Crna Gora /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićSlavko Perošević
Slavko Perošević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slavko Perošević, čuveni narodni pesnik iz Crne Gore, na svoj način je obeležio borbu za svetinje SPC. On je stihove posvećivao litijama, šetnji, događajima i ljudima koji su obeležili prethodna tri meseca u Crnoj Gori. Za Sputnjik je recitovao neke od njih.  

Opevao je Slavko Novaka Đokovića, oca Gojka Perovića, šestogodišnju Unu, koja je svojim rečima očarala i mitropolita Amfilohija, (što možete čuti u intervjuu koji je mitropolit Amfilohije dao za Sputnjik) opevao i gradove i plemena Crne Gore, čiji su građani pokazali da više nemaju straha da iskažu svoje mišljenje.

Jednu pesmu posvetio je i Milivoju Brdži Brkoviću, momku koji je u januaru bio uhapšen sa još nekolicinom građana jer je branio „trobojku“ na Zlatici u Podgorici, iako nije učestvovao ni u kakvom sukobu sa policijom. Tada je samo snimao video uživo i narodu pokazao kako se ponašaju Podgoričani, a kako crnogorska policija. Tako je postao jedan od mnogobrojnih simbola dostojanstvenih protesta. Nedavno je ponovo uhapšen bez naloga o privođenju, na privatnom slavlju, a naknadno je od tužioca čuo da ga terete za „širenje panike“ zbog posta na Fejsbuku o koronavirusu. Određen mu je pritvor u trajanju od 30 dana. Tada je i nastala ova pesma. On je ipak 18. marta pušten na slobodu. Mnogi u Crnoj Gori, od političkih partija do NVO organizacija, osudili su hapšenje ovog momka, i taj čin ocenili kao vid represije nad stanovništvom i pokušaj uterivanja straha, kako bi se smanjio broj ljudi koji su učestvovali u litijama sve do uvođenja zabrane okupljanja zbog koronavirusa.

Slavko Perošević je inače i bivši sportista, karatista i majstor džiju-džicua, vlasnik crnog pojasa, koji je živeo u Francuskoj, koji ima preko 200 objavljenih epskih i lirskih pesama, a samo za vreme trajanja litija, kako kaže, napisao je četrdesetak.

Samo na Sputnjiku imaćete priliku da poslušate neke od tih pesama, kao i ceo intervju sa ovim veoma zanimljivim čovekom koji nas je dočekao u svom rodnom Šavniku

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala