Pomoć Srbiji: Ruska humanitarna misija angažovana u borbi protiv koronavirusa

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Srpska i ruska zastava
Srpska i ruska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska humanitarna misija, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvuje u borbi protiv epidemije virusa korona u Srbiji i odazvala se na aktuelne pozive njenih stanovnika i zdravstvenih ustanova.

"Veoma nam je važno da pravovremeno reagujemo na situaciju i da pružimo svaku moguću pomoć tokom ovog teškog perioda. Odavno imamo tesnu saradnju sa srpskim zdravstvenim radnicima, a u ovom poslu učestvuju i ruski stručnjaci koji se konsultuju s domaćim ljekarima", objavljeno je na zvaničnoj veb stranici Ruske humanitarne misije.

U okviru paketa mjera pomoći Srbiji tokom epidemiološke prijetnje, Ruska humanitarna misija je, u saradnji sa domovima zdravlja u Požegi i Medveđi, pristupila realizaciji projekta dijagnostičkog pregleda stanovništva, kao i pružanju pomoći pacijentima.

Ovim opštinama poklonjene su dvije mobilne klinike snabdjevene kompletnom neophodnom medicinskom opremom. Klinike su napravljene na osnovu automobila povećane prohodnosti s pogonom na četiri točka.

Mobilni centri rade ne samo u gradovima i sjedištima opština, već i u udaljenim i teško dostupnim naseljenim mjestima, a stručnjaci već nekoliko dana vrše preglede i pružaju zdravstvene usluge ljudima kojima je potrebna terapija, dostavljaju lijekove i transportuju teško oboljele u centralne bolnice.

"Imajući u vidu osobenosti virusa koji prijeti stanovništvu Srbije, vozila su dodatno snabdjevena jedinstvenom pokretnom aparaturom za ventilaciju pluća, čiji je nedostatak veoma osjetan u nizu bolničkih ustanova ovog kraja. Zahvaljujući ovoj opremi, čak i pacijentima s teškim oblikom virusa korona moguće je pružiti momentalnu pomoć i izvršiti njihov bezbjedan transport do stacionarnih ustanova", naglašava se u saopštenju.

Mobilne kliniki Ruske humanitarne misije nastaviće s radom do trenutka završetka epidemije.

S obzirom na činjenicu da je Uredbom Vlade Republike Srbije osobama starijim od 65 godina zabranjeno kretanje tokom epidemiološke prijetnje, Ruska humanitarna misija organizovala je volonterske ekipe.

"Njihov zadatak je da obilaze one koji se prinudno nalaze u izolaciji. Ekipe volontera maksimalno pravovremeno reaguju na molbe i pružaju potrebnu pomoć pri nabavci i dostavljanju osnovnih životnih namirnica i lijekova. Telefoni volonterskog centra Ruske humanitarne misije su 011/3241-795 i 063/233-810", naglašava se u saopštenju.

Iz Ruske humanitrane misije navode da goruće pitanje predstavljaju lijekovi, te da je u trenutno u razradi pitanje dostavljanja lijekova klinikama, shodno upućenim molbama, u najskorije vrijeme, kao i respiratora i medicinskih maski.

Na teritoriju Srbije već je stigao preparat "Azitromicin" koji se uspješno pokazao u liječenju respiratornih oboljenja i ima ga dovoljno za 1.200 ljudi, navode iz ove humanitarne misije.

"Postoje i drugi lekovi čiji se obim isporuke procenjuje na oko jednu tonu. Težimo da pravovremeno reagujemo na situaciju i da ne zanemarimo nijedan apel. Iskreno se trudimo da pomognemo Srbima, nama bliskom i prijateljskom narodu", poručuju iz Ruske humanitrane misije.

Ruska humanitarna misija je neprofitna organizacija, osnovana radi ostvarivanja humanitarne, pravozaštitne i filatropske djelatnosti sa ciljem pružanja pomoći stradalima u socijalnim, nacionalnim, religioznim i vojnim konfliktima, žrtvama represije, izbjeglicama, privremeno raseljenim licima, a takođe sa ciljem učvršćivanja mira, prijateljstva i sloge među narodima, predupređivanju socijalnih, nacionalnih i religioznih konflikata.

Ova organizacija ima za cilj realizaciju projekata u oblastima medicine, povećanje kvaliteta života stanovništva, obrazovanja i kulture. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala