Prvi čovek ruskog naftnog giganta objasnio zbog čega je pala cena nafte

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaIgor Sečin
Igor Sečin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tržište nafte je u ovom trenutku u krizi zbog širenja koronevirusa, ali i zbog drugih političkih i sankcionih faktora, smatra direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjefta“ Igor Sečin.

Sečin smatra da je OPEK izgubio svoj značaj i da na ravnotežu tržišta nafte utiču drugi faktori.

„Tržište nafte se nalazi u krizi. Postoje objektivni i subjektivni faktori. Hajde da vidimo o čemu se tu radi. Na primer, postoji li faktor uticaja političkih ciklusa? Postoji. Na primer izbori u SAD. U Saudijskoj Arabiji je moguća smena rukovodstva. To jednostavno treba uzeti u obzir. Faktor koronavirusa, nesumnjivo utiče: smanjenje transporta, obustava korišćenja aviona, izolacija celih regiona sveta, nesumnjivo smanjuje potražnju“, rekao je Sečin televiziji „Rusija 24“.

"Višak proizvodnje je takođe razlog. Po meni, koronavirus je zaista ozbiljan problem koju treba uzeti u obzir prilikom stabilizacije tržišta. Ali ni tu ne treba dramatizovati stvari. Kina, kao što vidimo, već je izašla na kraj sa epidemijom i tamo je primetna pozitivna dinamika ozdravljenja, smanjenja broja novih zaraženih i zato, kako mi se čini, neko sredstvo (borbe protiv korobavirusa) je već pronađeno - to je izolacija“, dodao je on.

Šef „Rosnjefta“ je naglasio da u funkcionisanje tržišta počinju da se mešaju politički faktori, a ne ekonomski.

„Skrenuo bih pažnju i na sankcioni faktor. Taj faktor utiče i na članove OPEK-a: Iran, Venecuelu. Prirodnu, jedan broj ograničenja su stavljena i na Rusiju“, podsetio je on.

Po njegovim rečima, ukupan uticaj koronavirusa, političkih i sankcionih faktora i dovodi to nestabilnosti tržišta.

„Nekad je podgrevaju izjave političkih lidera…To ga drma. Kakve su posledice? Tržište se menja“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala